Arizona 2014 – Klapperslangeparadis – Del 9


Dette reisebrevet er i 10 deler, klikk på tallene under for å komme til en av de andre delene.

1  2  3  4  5  6  7  8  9  10

 

Siste dag i ørkenen

 

“Nowhere on this planet is the desert as fascinating as it is in Arizona.»

Joseph Stacey, “The Incomparable Desert,” Arizona Highways, March 1973

 

Dagen etter bestemte vi oss for å ta igjen litt tapt søvn, slik at vi var skikkelig uthvilt for kvelden. Vi brukte dagen på et kjøpesenter, og så var det tilbake på hotellet for å bare slappe av, henge litt ved bassenget, og vente på at det var tid for å gjøre oss klare for “golden hour”.

Bassengtiden ble for så vidt kortet ned, da den ellers nydelige dagen med sol ble brått avbrutt av en liten tordenstorm som bare rullet inn fra nordøst og passerte hotellet vårt.

 

Arizona_2014_148

Denne skyen så ikke spesielt skummel ut, men det lynte ganske konsekvent med korte mellomrom, og skyen bevegde seg raskt!

 

Santa Catalina Mountains, nord for Tucson. Rett rundt hjørne for “golden hour” og vi skynder oss nord!

Santa Catalina Mountains, nord for Tucson. Rett rundt hjørne for “golden hour” og vi skynder oss nord!

 

Målet vårt for kvelden er en strekning med vei som krysser nordøstre delen av Sonoranørkenen.

 

Arizona_2014_150

 

Vei funnet, og slangejakt er i gang. Slangejakt kan til tider være litt frustrerende, for det ligger så mye annet i veien og veikanten som kan minne om slanger – alt fra gamle, avrevne biter fra slitne bildekk, til tynne, krøllete stålrør… for å ikke snakke om all slags rusk fra busker og kvister. Etter hvert så lærer man seg litt teknikker og utvikler et “øye” for hvordan en levende slange ser veldig forskjellig ut fra en kvist, men det tar tid og flere titalls, om ikke hundre stopp for alt annet som ikke er en slange.

Vi var veldig heldige denne natten, og kom over mye kult. På et punkt etter vi hadde funnet flere slanger, så satt vi ved veien idet en annen bil kjører forbi og stopper opp. Ut kommer det 3 folk, som også bruker veien til å lete etter slanger i kveld, og spør oss om hva vi har funnet og vi vise versa.

Vi var ute fra 6 på kvelden til 2 på natta, og da klokka nærmet seg 2 var vi så slitne og vi hadde også gått tom for plass til å oppbevare dyra i over natta. Så vi kastet inn håndkleet og var veldig fornøyd med kvelden, og vendte nesa tilbake til hotellet for å sove noen timer før det var ut igjen…

Opp klokka 7 med knapt 4 timer søvn, så var det ut igjen før temperaturene ble ulidelige. For både oss og dyra, egentlig. Området vi var i natt var ca 30 min unna hotellet, og vi scannet område for et passende sted å fotografere på.

 

Velkommen til USA, hvor folk skyter på skilt… Dette så ut som et passende sted for å få tatt noen fine bilder!

Velkommen til USA, hvor folk skyter på skilt… Dette så ut som et passende sted for å få tatt noen fine bilder!

 

Tørt…

Tørt…

 

…Og velkommen til Sonoranørkenen, hvor planter er designet til å drepe deg. Seriøst, det finnes omtrent ikke en eneste vekst i området her som ikke beskytter seg med sylskarpe nåler. Skikkelig dritterreng å både fotografere i eller gå tur i.

…Og velkommen til Sonoranørkenen, hvor planter er designet til å drepe deg. Seriøst, det finnes omtrent ikke en eneste vekst i området her som ikke beskytter seg med sylskarpe nåler. Skikkelig dritterreng å både fotografere i eller gå tur i.

 

Og når vi først snakker om planter, hva med en veldig kort innføring i noe av det spennende plantelivet som eksisterer her?

 

Arizona_2014_154

 

Først og fremst, Saguarokaktus. Det er de høye pålene som spretter opp med respektable mellomrom til hverandre. De kan bli 21 meter høye, og kan bli rundt 150 år gamle. De fleste saguaro vokser sin første “arm” etter ca 75-100 år, mens enkelte vokser aldri noen armer i det hele tatt.

Saguarokaktusen fungerer som en svamp når det gjelder vann – så fort det regner så suger planten til seg så mye væske som mulig, og sparer på dette mens den sakte bruker det opp. Dette vet dyr, så det er vanlig å se masse gnagde hull i saguaroen etter dyr som har forsøkt å drikke litt vann. Som f.eks den nærmeste på bilde, som trolig er spist av hjort, javelina eller andre små pattedyr nede ved stammen.

 

Arizona_2014_155

 

Her er en Engelmann prickly pear, eller eplekaktus som den også kalles. Denne kaktusen er faktisk fantastisk mat for de fleste dyr som spiser vegetar. En gang i året bærer denne kaktusen frukt, og frukten er også spiselig. I visse steder i Mexico bruker de til og med frukten til å lage brennevin.

 

Arizona_2014_156

 

Arizona_2014_157

 

Arizona_2014_158

 

Disse her er fanden sjæl. Jumping Chollas, – navnet har den fått fordi dette er en plante som er så målrettet mot å gjøre livet surt for deg at det føles ut som at man blir angrepet av dem hvis man kommer borti dem. De fester seg helt hinsides godt fast bare man så vidt er borti, og det å fjerne piggene skal gjøre grusomt vondt. Enkelte ganger sitter de så hardt fast at man må bruke tang for å få dem ut igjen. Google er full av bilder av både folk og dyr som er fullstendig dekket av skiten! Youtube har også flere cringe-worthy videoer av folk som uheldigvis har klart å ramle inn i slike busker… En opplevelse jeg ikke ønsker på selv min verste fiende!

 

Arizona_2014_159

Når jumping cholla dør så mister den piggene sine, og stammen får masse hull. Disse fungerer godt som pent terrariedesign for ørkendyr, og man kan til og med finne replikaer i akvariedekor-avdelingen i diverse dyrebutikker selv i Norge.

 

Nå var vi i USA på høsten, men visstnok om våren så er ørkenen fantastisk vakker. Alle kaktusene og plantene blomstrer, og forvandler et relativt ensformig dødt landskap til et flott fargespekter.

Nå var vi i USA på høsten, men visstnok om våren så er ørkenen fantastisk vakker. Alle kaktusene og plantene blomstrer, og forvandler et relativt ensformig dødt landskap til et flott fargespekter.

 

Noen kaktuser blomstrer også på høsten, som denne Arizona tønnekaktusen. Ikke en like uvennlig plante som cholla’en, da de fleste av piggene på denne er bøyd på tuppen. Denne planten tåler frost godt, og finnes alt fra lavlandsørken til 1500 meters høyde.

Men, vi er her for å se litt slanger, er vi ikke?

Så først ute, start vi med det vi har sett et par ganger før i dette reisebrevet – To diamantklapperslanger, en voksen og en unge.

 

Arizona_2014_161

 

Arizona_2014_162

 

Klapperslanger er medlem i “pit viper” familien, kalt grophoggorm på norsk. Dette er pga de dype hullene de har rett over munnen, rett under neseboret. Det er disse som hjelper dem å føle seg frem i totalt mørke, da de fungerer som svært følsomme reseptorer for varme.

 

Den voksne var faktisk overraskende rolig, og jeg tror ikke den hogg etter oss en eneste gang. Det var så vidt den brukte ranglen, og den hadde slettes ingen planer om å vise seg frem for oss i forsvarspositur som de forrige har gjort.

Den voksne var faktisk overraskende rolig, og jeg tror ikke den hogg etter oss en eneste gang. Det var så vidt den brukte ranglen, og den hadde slettes ingen planer om å vise seg frem for oss i forsvarspositur som de forrige har gjort.

 

Arizona_2014_164

 

Og den vesle diamantklapperslangeungen.

Og den vesle diamantklapperslangeungen.

 

Det var fortsatt tidlig på dagen, så temperaturene hadde ikke nådd helt 40 grader enda, men allikevel så er det viktig å passe på at dyrene ikke blir for varme. Så vi sørget for at dyrene fikk nok skygge både mens vi tok bilder, og når vi ikke tok bilder.

 

Arizona_2014_166

 

Og litt sånn apropos kaktusland… Det å ligge med albuene på bakken føltes ut som en risikosport. Kaktuser røyter pigger, og det var mye pigger overalt. Har aldri vært så sår på albuene etter å ha knipset bilder før!

Og litt sånn apropos kaktusland… Det å ligge med albuene på bakken føltes ut som en risikosport. Kaktuser røyter pigger, og det var mye pigger overalt. Har aldri vært så sår på albuene etter å ha knipset bilder før!

 

Arizona_2014_168

 

Arizona_2014_169

 

Neste på lista er sidewinders, denne gangen fant vi også en voksen en. De blir ikke så voldsomt store, rundt 60-65cm lange, så omtrent på størrelsen med en norsk hoggorm.

Sidewinders er, som alle klapperslanger, giftige, men har en svakere gift enn sine slektninger. De har også en mye mindre giftkjertel (hvor giften lagres), og et bitt fra disse er slettes ikke en dødsdom. Men selvsagt, et bitt fra en klapperslange skal tas alvorlig.

Med denne tassen fikk jeg også fanget opp lyden den lager med ranglen sin. Høres mer ut som en sint bie enn en klapperslange!

 

Arizona_2014_170

 

En ung sidewinder, som i filmen under her demonstrerer den veldig spesielle bevegelsesmåten de bruker for å bevege seg i ørkenlandskap. De kan være skikkelig raske!

 

Arizona_2014_171

 

Arizona_2014_172

 

Skorpioner fant vi også! Det vil si, vi hadde passert flere skorpioner tidligere uten at vi hadde noe å ha dem i. Så vi måtte ta en rask pitstop på en bensinstasjon for å kjøpe noen kopper. Mens vi kjørte på veien, så skimtet vi noe som kunne likne på en slange, og stoppet bilen så fort vi kunne. Akkurat i det jeg skal løpe ut av bilen, så ser jeg skorpionen som piler forbi veien, og den hadde skikkelig hastverk! Et øyeblikks avgjørelse måtte taes, og jeg sender kompisen min bak bilen for å sjekke ut “slangen”, mens jeg beinet forover for å plukke opp skorpionen. “Slangen” viste seg selvfølgelig å bare være noe søppel langs veien, men vi fikk i det minste en skorpion.

Skorpionen vi fant er av arten hårete kjempeskorpion (Hadrurus arizonesis) og er den største skorpionen i Nord Amerika med sine imponerende 14 cm i lengde. Den ser kanskje ikke spesielt hårete ut sånn egentlig, men de få hårene den har hjelper den å plukke opp vibrasjoner på bakken og gjør det lettere for den å finne ut om det som nærmer seg kan være et potensielt måltid, eller noe den bør løpe vekk fra for å ikke selv bli lunsj.

Selv om denne skorpionen er stor, så er ikke giften veldig potent. Allergiske reaksjoner på giften kan derimot være dødelig, og giften gjør at det kan bli vanskelig å puste, store hevelser rundt stikket og generell sterk smerte.

 

Klikk her for å lese neste del av reisen >>

Print Friendly, PDF & Email