Stålorm


Vitenskapelig navn: Anguis fragilis

Engelsk navn: Slow worm, blind worm

Alternative norske navn: Sleve, kopperøgle

 

En orm – men ingen slange!

Med sin benløse, lange kropp så er det kanskje ikke så rart at stålormen ofte blir tatt for å være en slange, og med ordet “orm” i navnet så legger det kanskje til mer i forvirrelse… Men stålormen er faktisk en øgle!

Så hva skiller den fra å være en slange?

Det er kanskje ikke så lett å se hva det er som skiller stålormer fra slanger, men her er noen greie tips man kan forsøke å legge merke til dersom man ser en stålorm:
De mest åpenbare forskjellene mellom en stålorm og en slange er at stålormen har øyelokk og ytre øreganger (godt gjemt bak et lite lag med skjell), mens slanger mangler både ytre øreganger og øyelokk totalt. Tungen er også mye bredere enn tungen til en slange, og er kun delt helt på tuppen. Stålormen bruker også tungen til å lukte med, men i motsetning til slanger så mangler den et hull foran langs munnen og må derfor åpne munnen hver gang den stikker tungen ut.

 

Noen kjappe fakta om stålormen

  • Stålormen finnes over hele Europa, med unntak av de aller sørligste og nordligste områdene, og Irland.
  • I Norge finner man stålorm langs den sørlige kysten, fra rett sør fra Bergen og nedover langs kysten mot Sverige.
  • Siden stålormen er en øgle, så kan den slippe halen sin hvis den føler seg truet. Denne vil vokse ut igjen.
  • Selv om stålormen en sjelden gang vil bite og det kan være litt smertefullt, så er den fullstendig harmløs for mennesker og de aller fleste dyr.
  • Stålormen er ovovivipari (falsk-levendefødende), hvilket betyr at eggene klekker inni kroppen før ungene fødes ut levende. Ungene fødes i august-september.

 

Våre artikler om stålormen

(kommer)

Print Friendly, PDF & Email