Ny CITES forskrift


Ny CITES forskrift trer i kraft – hva vil det si for reptilhobbyen?

 

Per idag er det 12 arter av reptiler som er lovlig å holde i Norge som står på CITES B lista (https://www.mattilsynet.no/…/reptilene_som_er_lovlige_etter…). Frem til nå har det vært tilstrekkelig med CITES Eksport papirer ved kjøp av disse i utlandet (utstedt i landet de kjøpes fra), men fra 1. juli vil det også være behov for CITES importpapirer (utstedt av Miljødirektoratet her i Norge). For at ikke dette skal skape problemer for de som skal hente hjem dyr vil vi her avklare hva dette vil si i praksis.

Først og fremst er det viktig å poengtere at dette ikke er noe som er et ledd i å gjøre det vanskeligere for folk flest å holde på med denne hobbyen, men en lenge ventet oppdatering av den Norske CITES forskriften som gjør at vi harmoniserer oss med resten av EU. NHF ønsker å at all handel med dyr skal foregå på en regulert og lovlig måte og ønsker således denne oppdateringen velkommen!

 

Prosedyren ved import fremover blir da:

1) Selger må søke om CITES eksportpapirer. Hvem som skal kontaktes finner de fort frem til ved å velge sitt land her: https://www.cites.org/cms/index.php/component/cp/ Dette tar gjerne 6 uker, men kan ta opptil 8 uker, så beregn god tid.

2) Når søknaden er godkjent i utlandet må du få tilsendt en elektronisk (scannet) kopi av dokumentet som du bruker til å søke om importtillatelse her. Dette krevet at du logger inn og registrer deg.

Når søknaden er sendt inn bør det ikke ta land tid før du får den godkjent. Det skal nok mye til at ikke slike importsøknader går igjennom så lenge dyret er fangenskapsfødt og alt ellers er i orden. I Sverige er dette vanlig praksis ved handel utenfor EU og da er behandlingstiden omlag en uke.

Ved fortolling må eksportpapirene følge dyret gjennom tollen, der stempels og godkjennes disse og du får med gul kopi tilbake. Til slutt er det viktig å huske at reptiler ved import/eksport regnes som “varer” på lik linje med andre varer, slik at grensene for tollfri handel også gjelder reptiler. Alle reptiler skal uansett fortolles for kontroll og godkjenning av papirer, men er de under verdigrensen slipper man å betale toll og avgifter.

 

Merking av skilpadder

For samtlige landskilpadder blir det dessuten krav om merking og eiersertifikat. Mer informasjon om dette kommer snart. Men det er verdt å merke seg at ALLE skilpadder, samme hvor lenge de har vært i landet nå skal merkes og eiersertifikat må opprettes. Dette gjelder KUN skilpadder.

Print Friendly, PDF & Email