Hold og oppdrett av dubia kakerlakker


Innledning

Dubia kakerlakker (Blaptica dubia) er noe av det mest selvgående fordyr-oppdrettet en kan ha. Så lenge de har varme og mat så vil de være svært så produktive, og de passer som fôrdyr til alle insektsspisende reptiler og leddyr.

 

Foto: Martin Kvinnesland

 

Så, hvorfor avle selv?

Det absolutt beste ved å avle fordyrene selv, er at da har du fullstendig kontroll på hvor næringsrike de er, og dermed sunnere for dine dyr å spise. Du vil også ha tilgang til riktig størrelse mat til enhver tid.

Det kan fort bli dyrt hvis du skal kjøpe fordyr i dyrebutikken hver gang. Særlig hvis dyret ditt spiser mange insekter hver uke. Derfor kan det bli et billigere alternativ å avle delvis eller all maten selv.

 

Fordeler:

Ulemper:

  • Avler lett.
  • Lette å stelle.
  • Billigere enn å kjøpe i butikken.
  • Er ikke skadedyr for hjem. Vil ikke utgjøre noe problem hvis de stikker av.
  • Vokser langsomt fra nyfødt til fullvoksen.
  • Kan være svært allergifremkallende! Bør ikke holdes i rom med dårlig ventilasjon, og man bør alltid bruke hansker og maske når man steller dem.

 

 

Hva trenger dubia kakerlakker?

 

Vann

Kakerlakker vil få det de trenger av fuktighet så lenge du gir de skiver av appelsin, agurk og squash. (og liknende frukt og grønnsaker med høyt innhold av vann.)

Vannkrystaller kan også brukes, disse kan kjøpes i de fleste dyrebutikker og nettbutikker som selger reptilutstyr.

Vannkrystaller er middels store korn som kan legger i vann. Da vil de trekke til seg vannet og bli relativt store geléklumper. Disse vil tørke inn relativt fort (iløpet av en dag eller to) med mindre de plasseres i en skål med ørlite vann i. Du bør ikke gi mer enn at de klarer å spise opp krystallene iløpet av en 2 dagers periode.

Ferdiglagde vannkrystaller kan oppbevares i tette flasker i kjøleskapet for å forlenge levetiden, fremfor å la det stå fremme i romtemperatur som fort blir en grobunn for bakterier.

 

Mat

Det er viktig å gi kakerlakkene dine litt ferske grønnsaker og frukt 2-3 ganger i uken. Grønnsaker og frukt som egner seg å bruke er blant annet:

  • Banan
  • Eple
  • Gulrot
  • Appelsin
  • Squash
  • Agurk
  • Brokkoli
  • Rå potet (skiver)

Du kan også gi ugress, slik som brennesle. Brennesle har masse god næring og vitaminer, og er glimrende mat for fôrdyr på sommeren. Pass på å plukk ugress i områder med lite forurensing, som f.eks ikke i nærheten av trafikkert vei.

Tørrfor som kan gies er kyllingtørrfôr, havregryn og fiskeflakfôr. Noen sverger til tørr hunde- og kattemat som ekstra proteinskilde, men kakerlakker omgjør ekstra protein til urinsyre som kan være skadelig for dine hobbydyr (særlig leddyr som skorpioner og taranteller) og derfor ikke anbefalt.

 

Det er viktig å være sikker på at maten du gir dine hobbydyr er full av vitaminer og mineraler, og næringsrik! Hos insekter kalles dette «gut-loading». Les mer om gut-loading her. (kommer)

 

Varme og fuktighet

Selv om dubia kakerlakker kan overleve greit i vanlig romtemperatur, så vil kakerlakkene dine trenger litt ekstra varme for å virkelig trives og avle godt. Dette kan løses med å teipe fast en varmematte på en side av boksen de bor i, eller sette de i nærheten (ikke helt inntil!) en varmeovn. Temperaturen er mest ideel rundt 30-32 varmegrader.

 

 

Her er avlsboksen satt ved siden av en varmeovn for å få optimal temperatur til kakerlakkene. Foto: Martin Kvinnesland

 

Hva trenger jeg for å avle kakerlakker?

 

Shoppingliste:

  • Minst 2 store oppbevaringsbokser (Clas Ohlson, Europris)
  • Litt papp de kan klatre på (doruller, eggkartonger, papplater)
  • Finmasket metallnetting med 3-5mm maskevidde/ eller MESH Myggnetting fra IKEA / eller finmasket metallnetting fra MAXBO.
  • Varme, enten varmeovn eller varmematte
  • Vannkrystaller
  • Lave fôrskåler

 

Oppsett av kakkerlakkbolig

 

Boksen trenger ikke substrat i bunnen. Noen velger å bruke tørrfôret i bunnen som substrat, og det kan fungere greit. Substrat gjør ofte rengjøring vanskeligere, og er derfor ikke anbefalt.

Det er viktig at boksen har godt med lufting! Dette kan ordnes med å klippe ut en stor firkant i selve lokket, og heller lime på en tett netting over.

Kakerlakkene trenger noen ting å «bo på», og her fungerer eggkartonger og tomme doruller utmerket.

Kakerlakkene trives best i mørket, og derfor anbefales det å sette boksen i et rom eller område hvor lite lys slipper inn. De vil også avle mye bedre dersom de bor i total mørke. Man kan også male boksen svart på utsiden.

 

Oppsettseksempel hvor boksen er malt svart på utsiden, med tørrfôr og vannkrystaller på toppen. Foto: Arild Bjørnetrø

 

 

Et annet lignende oppsett. Foto: Martin Kvinnesland

 

 

Rengjøring

Viktig! Bruk alltid en beskyttende støvmaske når du rengjør i kakerlakkboksen!

Kakerlakker sin avføring kalles «frass», og er små runde klumper som vil fylle opp bunnen i boksen din ganske fort. Høy temperatur og fuktighet betyr større sjans for bakterievekst, og derfor viktig at du rengjør i boksen ca 1 gang i måneden, og alltid fjerner mat før det mugner. Ta også ut døde kakerlakker, eller hamskiftrester. Det kan være lurt å bytte ut eggkartongene en gang i måneden/når de blir skitne.

Viktig! Fjern alltid gammel mat før det begynner å mugne! Mugg er dødelig for kakerlakker.

 

Oppdrett

Å avle på dubia kakerlakker er noe av det enkleste og mest selvgående som finnes. Dersom du sørger for å holde styr på alt som hittil er nevnt i denne artikkelen, så vil du etter kort tid se at det dukker opp nye nymfer i kolonien din.

Dersom du starter en helt ny koloni så anbefales det å starte med minst 250 kakerlakker i forskjellig alder, og så la denne kolonien bli stående i ca to måneder uten at du mater bort noen av kakerlakkene.

 

Slik vil en god koloni se ut, her er det kakerlakker i alle livsstadier. Foto: Martin Kvinnesland

 

Hannene har heldekkende vinger, men de er kun til pynt så de kan ikke fly. Foto: Marius Sund

 

En hann kan befrukte mange hunner, og derfor er det lurt å ha flere hunner enn hanner i en koloni. Mat derfor alltid helst bort hanner fremfor hunner hvis du kan.

 

Hunnene har bare små, korte dekkvinger og har kraftigere bakpart. Foto: Marius Sund

 

En hunn er voksen og kjønnsmoden når hun når ca 5-6 måneders alderen og da vil de produsere rundt 30 nymfer annenhver måned. Nymfer er små, hvite og har en veldig myk kropp og vil etter hvert som de blir eldre få hardere skall.

 

Hunn med eggsekk, denne inkuberes inni kroppen og hun føder levende unger. Foto: Martin Kvinnesland

Print Friendly, PDF & Email