Kornsnok


Skrevet av Camilla Bjerke

Vitenskapelig navn: Pantherophis guttatus

Norsk navn: Kornsnok, rød rottesnok

Engelsk navn: Corn snake, red rat snake

 

Introduksjon

Kornsnoker er en av verdens mest populære slanger å ha i privathold, og det med god grunn. De kommer i en rekke forskjellige flotte fargemutasjoner, og er en hardfør og lettstelt art. De er lette å avle på og er derfor svært tilgjengelige i hobbyen.

 

Utseende

En viltfarget kornsnok har en flott dyp rødtone over hele kroppen, med oransje partier, og spotter/flekker med sorte sirkler nedover hele ryggen. Magen er hvit, med svarte sjakkruter. De har en lang, slank kropp, ingen varmegroper langs munnen, og øynene er lyse med runde, sorte pupiller.

Hannene har lengre hale enn hunnene, men den sikreste måten å garantere kjønn på er ved probing/popping.

 

Størrelse

De kan bli mellom 120-160cm lange, hunnene er noe lengre og større enn hannene, og generelt veier voksne individer mellom 300-500 gram.

 

Alder

I fangenskap når de en alder på rundt 20 år, eller mer.

 

Om dyret i naturen

 

kornsnok

Habitat

Kornsnok finnes i sør-østlige delen av USA og forekommer i åpne skogområder og skogkanter. De trives også i nærheten av åkre og på gårder i nærheten av utehus, her jakter de på mus og rotter.

Luftfuktigheten er generelt veldig høy, med opptil 35 varmegrader på sommeren, til 15 grader på vinteren.

 

 

Naturlig atferd i naturen

Kornsnoker er stort sett bakkelevende, men vil klatre dersom den følger etter bytte. De er stort sett nattaktive, og om dagen vil de gjemme seg under løs trebark, falne tømmerstokker eller dødt løv. I de kjøligere regionene så vil kornsnoken gå i dvale på vinteren, mens i regioner nærme havet vil kornsnoken være aktiv året rundt og sole seg på varme stener i vintermånedene.

Når de føler seg truet, så vil de reise 2/3 av kroppen opp i en S-formasjon og rasle hurtig med haletippen som en klapperslange. De har ingen rangler på halen slik at det lager lyd, men hvis halen ligger blant masse tørr vegetasjon så er lyden temmelig identisk til en klapperslange allikevel. Dette atferden skremmer ofte rovdyr vekk.

 

Kosthold

I naturen spiser de hovedsakelig mus, og av og til små fugler eller fugleegg.

 

Som hobbydyr

Tidlig historie

I dag avles kornsnoken i store antall verden rundt, men det var en tid, knapt noen tiår tilbake, det var slettes ikke var lett å få tak i de. Da kornsnoken var i ferd med å bli en populær slange å ha i hobbyen på slutten av 50-tallet, så eksploderte reptilhold kort tid etter. Kornsnoken vant så mye og så hurtig i popularitet, at den lett kan kalles for fanebæreren for hva reptilhold er den dag i dag.

 

Popularitet

Kornsnoker er veldig vanlige i hobbyen, og avles i store antall verden rundt, også i Norge.

 

Fargemutasjoner

Det finnes hundrevis av farge- og mønstermutasjoner hos kornsnoker. Her finner du en oversikt over de fleste som hittil finnes: http://iansvivarium.com/morphs

 

_dsc0269

En normal, en sort albino og en rød albino

 

Stell og hold

Terrarieoppsett

Kornsnoker kan være aktive slanger, så det er viktig å gi de litt plass. Et terra på minst 100cm langt og 50 cm bredt er å anbefale til en fullvoksen kornsnok. De vil klatre litt, så innreder du med litt planter og greiner så vil du se den bruke disse til å utforske.

Som for slanger flest er store åpne områder skummelt, så sørg for at terrariet har nok innredning i form av vegetasjon, steiner og huler for at den skal føle seg trygg.

En stor vannskål plasseres i det kaldere hjørne av terrariet.

 

13962850_10157201996660332_469267788481783441_o

Et godt oppsett med mye gjemmesteder og levende vegetasjon.

 

Substrat

De har ingen spesielle krav til substrat og fungerer like godt på kommersiell «Aspen snake bedding» som bark eller jord. (obs, pass på å ikke kjøpe produkter som har gjødsel i seg!)

Det eneste man virkelig skal holde seg unna å bruke er produkter laget av bartre som f.eks furu og gran, da dette er giftig for slanger.

Substratet som er mest anbefalt er cypress mulch, substratet holder godt på fuktighet og mugner ikke like lett som f.eks «aspen snake bedding».

 

Lys/Varme

Lyssyklusen kan være på 14 timer på, og 10 timer av på sommerstid, og 10 timer på og 14 timer av på vinteren.

Det kalde hjørne av terrariet kan være på 24-25 grader, mens i det andre hjørne bør det være en hotspot på ca 31-32 grader. Dette kan løses med bruk av varmematte eller varmepærer. Se her (kommer snart) for bruk av varmekilder til terrariet ditt.

 

Luftfuktighet

I naturen så bor kornsnoker i områder som kan ha veldig tørr luft om vinteren og høy luftfuktighet om sommeren. Sånn sett så er de svært tilpassningsdyktige og er ikke spesielt følsomme på lav luftfuktighet. Forsøk derimot å unngå å ha de i konstant høy luftfuktighet.

Generelt sett er 40-50% luftfuktighet nok. Dersom kornsnoken din sliter med å få av alt hammet så er dette klare tegn på for lav luftfuktighet.

 

Foring

Kornsnoker virker som å være spesielt glad i mat, men det er viktig å allikevel ha de på en sju-dagers rotasjon med mat. For mye mat gjør slanger overvektige, og lever dermed kortere liv. Små kornsnoker fores med små mus, og ettersom de vokser bytter du til større mus. Veldig store, fullvoksne kornsnoker kan mates med små rotter. Slanger kan spise mat som er like bred som det bredeste punktet på kroppen deres, ikke mat med større mat enn det.

 

Kan flere bo sammen?

Slanger er solitære rovdyr, og generelt sett betyr en annen slange i nærheten konkurranse for enten mat eller det beste gjemmestedet, og kan lede til stress. De har ingen sosiale behov som f.eks pattedyr kan ha, og får derfor ingenting ut av å ha en «burkompis».

Det anbefales derfor å alltid holde slanger separert, det er rett og slett bedre for dyret ditt. Selv om arten vanligvis ikke anses for å være kannibalistisk eller slangespiser, så har også dette forekommet hos både unge dyr og eldre dyr før.

Dersom du velger å huse flere sammen, så må terrariet være stort nok, og du må sørge for at de har nok av gjemmesteder og varmeplasser slik at de slipper å konkurrere.

 

Vanlige sykdommer og problemer

Kornsnoker er en relativt sunn og frisk art, men kan få de samme sykdommene som slanger flest kan. Se liste her (kommer snart) over sykdommer man bør være obs på.

 

Oppdrett

Det finnes de som velger å dvale kornsnokene først, og det finnes de som velger å la vær. Fordelene ved å dvale de først er at da har man mer oversikt over når hunnen har eggløsning.

Dersom du velger dvaling, så er det viktig å lese seg godt opp på hele prosessen før du forsøker, ettersom prosessen kan være farlig dersom du ikke gjør det riktig.

Uansett om du velger dvaling eller ikke, så kan slangene settes sammen i starten av april over en tidsperiode på rundt 2-3 måneder. Hunnen skal gjerne ha et hamskift mellom hver gang hannen settes inn til henne. Dersom du ser parring, så trenger du kun å sette hannen inn til henne 1-2 ganger til for å sikre sjansene for graviditet.

De neste ukene forer du hunnen godt, og etter ca 4 uker vil hun gå inn i hamskift. Etter hamskiftet kan du vente egg ca 8 dager etter, og før dette bør du ha ordnet en eggleggingsboks til henne som er fuktig, substratet i den kan gjerne være spagnummose. Pass på å hold denne boksen fuktig helt til hun legger eggene i den.

 

Egg/Inkubering

Ved flytting av egg er det viktig å ikke snu dem, ellers vil eggene dø.

Sett de i en klekker med en stabil temperatur på 27-30 grader med vermeculite eller perlite som underlag.

Etter ca 60-70 dager vil eggene klekke.

 

diverse-25-mai-028

 

Stell av små

Sett ungene i hver sin boks med luftehull, med lett fuktet tørkepapir som underlag. Ungene må føle trygghet, så gi de gjemmesteder og en liten vannskål. Temperaturer og luftfuktighet skal være det samme som hos voksne.

Så snart ungene har hatt sitt første hamskift, kan du begynne å tilby en musepinkie hver 3-4 dag. For å unngå unødvendig stress bør du unngå unødvendig håndtering i starten, og heller vente til ungene har begynt å spise regelmessig før du begynner å plukke de opp.

 

Nyfødte kullsøsken.

 

 

Tenk over dette før kjøp

Hva skal man se etter

Kornsnoker pleier å være en ganske frisk slangeart, så oddsene for å velge en frisk en er ganske gode. Men det er uansett noen ting du bør holde øynene åpne for når du skal kjøpe en slange.

Det er viktig å se på den generelle kroppsfasongen på slangen. Har den en tykk, jevn form nedover hele kroppen? Hvis kroppen er mer «triangel-form», tynn med en tydelig skarp rygg så betyr det at den er ekstremt underernært og har ikke fått riktig eller nok mat på mange måneder.

Skjellene skal være blanke og fine, ikke ha skader eller se tørre ut. Dette er særlig viktig rundt nesebor, og skjellene som dekker øynene. Disse skal ikke se tørre, skrukkete ut eller være flassete, men ha en helt klar og glatt overflate.

Sjekk rundt munnen. Det skal ikke være antydning til enten ferskt eller gammelt «snørr» eller slim. Man skal ikke høre noe «surkling», «hosting» eller tydelig piping i pusten.

Det skal heller ikke være noen hamskiftrester på slangen.

Når det kommer til atferd og hold, så er det ingen forskjell på hunner eller hanner.

 

Hva som kan være viktig å spørre selger/oppdretter om før kjøp

Det er alltid greit å spørre tidligere eier om hva de har gitt til mat, om den er en storspiser eller ikke, om alder, kjønn og informasjon om dyret noengang har vært sykt. Unge dyr under 3 måneder eller som har spist mindre enn 6 måltider bør ikke selges.

 

Anbefalt litteratur om arten:

Corn Snakes: The Comprehensive Owner’s Guide – Kathy Love, Bill Love

Corn Snakes – R.D. Bartlett, Patricia Bartlett

Corn Snakes in Captivity – Don Soderberg

http://www.thecornsnake.co.uk/corn_snake_care_sheet.htm

http://banereptiles.weebly.com/corn-snake-care.html

 

Print Friendly, PDF & Email