Vanligste spørsmål om reptilhold


Reptilhold er en ganske kompleks hobby, og det finnes mange spørsmål som svirrer rundt i luften når man er iferd med å tre sin fot innenfor dørstokken. Er dette her en hobby du vil få glede av? Hva bør du ha før reptilet kommer hjem til deg? Svaret på disse spørsmålene, samt mye mer, vil du finne i denne artikkelen!

Er reptilhold noe for meg?

Hvem passer reptilhold for?

Reptilhold er en utrolig spennende og givende hobby, men det er viktig å allikevel påpeke at dette et ikke nødvendigvis et dyrehold som passer for alle. Dersom man ønsker et dyr som gir deg kontakt, kan koses med og man får et toveisforhold til, så finnes det mange andre dyr som heller passer til den rollen.

Reptilhold blir ofte sammenliknet med akvariehold, og dette er fordi at reptiler er dyr man oftest ser på og observerer fremfor å ta med ut på gulvet for å leke med dem.

Mange reptileiere er skikkelig nerdete entusiaster, som finner gleden i å ha stor kunnskap om dyret sitt, og skape et riktig miljø for arten de interesserer seg for. For de som bruker mye tid på å bare lese om reptiler, ser alle dokumentarer de kan, og virkelig viser en glødende interesse for dem så vil et reptilhold kunne gi masse glede. Dersom man er på utkikk etter et kjæledyr, men kan kanskje synes at stillestående dyr som ikke skal håndteres for ofte blir fort kjedelig så anbefales ikke reptiler.

 

Er det dyrt å ha et reptil?

Selve dyret er ofte ikke veldig dyrt, alt mellom 500 til noen tusen. (NB: Noen fargemutasjoner kan koste flere tusen.)
Men inkluderer man alt man trenger av utstyr vil den totale prisen lande et sted mellom 3500 – 10 000 kr for èt reptil. Det er litt avhengig av om du velger å kjøpe alt i dyrebutikken, eller om du henter billigere alternativer andre steder, kjøper brukt og liknende. Dagaktive øgler skal også ha et ganske omfattende lyssystem som fort kan koste et sted mellom 1000 – 2000 kr.

Så snart du har terrariet ferdig innredet, og dyret på plass, så vil den månedlige kostnaden være et sted mellom 100-300 kr. Da regner man ikke med nødvendig lyspærebytting, eller nytt substrat eller veterinærutgifter. Det gjelder også å være litt ressurssterk, og undersøke flere forskjellige steder å få fôrdyr fra. For å spare deg litt utgifter i fôrdyr for øgler så burde du absolutt sjekke ut det å avle dubia kakerlakker hjemme selv. Dette kan du lese om her.

 

Kan man kose med dem?

Reptiler er ikke kjæledyr, men hobbydyr. Dette innebærer at disse dyrene er ikke domestisert på samme måte som en hund eller katt, og derfor får de ingen gledeshormoner av å bli klappet og kost på av oss. På grunn av dette er ikke et reptil noe man skaffer seg dersom det å kjæle med dyret sitt er en veldig viktig del av dyreholdet.

Nå som det er sagt, så finnes det enkelte arter som tåler håndtering bedre enn andre som man kan ta ut av terrariet av og til. Vi fraråder å håndtere reptilet ditt hver eneste dag, da vi som eiere må ha forståelse for at håndtering kan være stressende for et reptil, og de har det best i terrariet sitt hvor temperaturer er mest optimale.

Vær også obs på at det er ikke bra for et reptil å bli tatt ut av et veldig varmt miljø, for å så komme ut i en kald stue. De voldsomme temperaturforskjellene kan gjøre dyret ditt sykt.

 

Vil reptilene kjenne deg igjen?

Generelt sett vil ikke reptiler få noe personlig forhold til mennesker, og vil derfor ikke kjenne igjen folk, eller «foretrekke» noen over andre. Ekspertene strides, men hovedargumentet her er at det har hittil ikke vært noe forskningsbasert bevis for at de fleste reptiler viser noen form for vennskapelige bånd med mennesker.

Varaner og noen arter iguaner har vist tendenser til å foretrekke enkelte personer over andre, men om dette har noe med personlig gjenkjennelse og preferanser er enda uvisst.

Til en viss grad går dette teamet under menneskeliggjøring av dyr, og så lenge menneskeliggjøringen av dyret ikke går utover dyrets helse, vel og ve så er det igrunn ingen som kan pirke på at du føler du har et bånd med reptilet ditt.

 

Har reptiler følelser og personlighet?

Reptiler har en svært primitiv liten hjerne, og de mangler de delene av hjernen som gjør at de kan elske eller hate noe. Enkelt forklart så er hjernen deres stort sett begrenset til instinkter og reaksjon. Hjernen deres er er bygget opp av det limbiske system, og det er et system som tar for seg reaksjoner slik som kampatferd, fluktrespons, territorell atferd, spise, frykt og reproduksjon.

Ved å ha en slik primitiv, liten hjerne så er det da naturlig at de er en del mer begrenset enn hva mennesker er i forhold til komplekse personligheter, tanker og følelser. Dette betyr for all del ikke at reptiler er «mindre verdt» enn pattedyr, det betyr bare at de er litt mer enkle og annerledes enn oss.

 

Biter reptiler?

Alle dyr kan bite. Reptiler biter når de føler seg truet og trengt opp i et hjørne, eller når de kanskje tror at hånda di er mat.

Ikke alle trepyton setter pris på håndtering…

 

Er det farlig å bli bitt?

Stort sett er det helt harmløst, spesielt hvis det gjelder små øgler og slanger. Større slanger, som f.eks kongeboa, teppepyton og regnbueboa, kan det gjøre vondt å bli bitt av. Det samme gjelder bitt fra hagetreboa og trepyton, fordi de har relativt lange tenner.

Bitt fra slanger vil ofte blø en del, fordi i slangens spytt så finnes det antikoagulerende midler, men selve sårene er ofte mindre enn et nålestikk.

Dersom man blir bitt så holder det oftest bare å rense såret som du ville gjort  med hvilket som helst annet sår, og holde det rent. Slangebitt har en utrolig evne til å gro veldig fort, og i de aller fleste tilfeller får du ikke noe arr engang.

Skulle du merke at bittområdet blir mer rødt og betent etter hvert, så bør man nok ta seg en tur på legevakta i tilfelle det har kommet en infeksjon i såret. Slanger kan også miste tenner når de biter, og tennene kan lett sette seg fast i huden din og være svært ubehagelig.

Husk å alltid ha oppdatert stivkrampesprøyte.

 

Kan man bli smittet av salmonella?

Alle reptiler kan være potensielle bærere av salmonella, og men de vil ikke skille ut salmonella hver eneste gang de går på do. Salmonellaen sitter i tarmen på reptiler, hvilket betyr at du må på en eller annen måte få i deg disse tarmbakteriene inn i munnen for å bli smittet. Derfor rådes det til at man alltid vasker seg på hendene godt etter man har håndtert reptiler, og holder småbarn som lett putter fingre inn i munnen unna reptiler. Kyssing på reptiler er også å fraråde.

Ellers er nok frykten for salmonella noe opphauset. Til sammenlikning kan man få Ebola av hunden og Toxoplasma av katter, men vi hører sjeldent om smittetilfeller. Og dette er dyr vi ofte lar oss slikke oss i ansiktet (etter de har slikket seg i rumpa) eller deler sengen vår med.

Lukter/bråker reptiler?

Avføringen til enkelte reptiler kan være relativt illeluktende, så det er viktig å holde terrariet rent. Dersom man er flink på det, så vil ikke reptilene lukte noe særlig. Substrat kan lukte, spesielt om man bruker jord, men det er ikke nødvendigvis en vond lukt.

Reptiler lager veldig lite verbal lyd, men siden noen reptiler (dagaktive øgler spesielt) er litt aktive så vil det nok høres på dagen at noen kravler og krasler rundt i terrariet. Om natten vil de dagaktive øglene sove og være helt stille.

Slanger er mer eller mindre lydløse da de helst ligger stille og sover mesteparten av tiden.

 

Barnet mitt ønsker seg så innmari et reptil. Er dette gode kjæledyr for barn?

Først og fremst – reptiler, som alle andre dyr, er ikke gode julegaver eller bursdagsgaver. Dersom deres familie tenker på å skaffe dere et reptil, så er dette en prosess som må planlegges og ikke impulskjøpes.

Det finnes barn som virkelig lever og ånder for reptiler, som samtidig har dyp forståelse for at dette er dyr man helst ser på fremfor leker med på gulvet. Barn som for eksempel elsker dinosaurer og leser alle reptilbøker og ser alle reptildokumenterer som finnes. Disse barna kan man si at et reptil passer godt for.

Dersom du har et barn som går fort lei, som kanskje ikke har den glødende interessen, som vil syntes et reptil er kjedelig fordi «den gjør jo aldri noenting», så bør man nok heller vurdere en annen hobby.

Uansett så er det viktig at du som foreldre er 100% inneforstått med at et barn aldri skal ha aleneansvaret for at et dyr, derfor er det viktig at foreldre også er komfortable med å mate slanger eller håndterer reptiler, og setter seg inn i reptilholdet og hva dyrene krever like mye som barnet ditt bør gjøre.

Er barnet ditt ungt, så anbefales det sterkt å ha en lås på terrariet slik at du har full kontroll med når det terrariet er åpent og hvor ofte dyret blir håndtert og matet.

 

Om reptilhold generelt

Hva bør jeg gjøre før jeg skaffer meg et reptil?

Samle kunnskap! Det er mye å lære, alt fra terrarieoppsett til atferd på dyr og hva dyrene spiser og hva du kan gjøre som eier for at dyret ditt skal trives optimalt. Det er ikke nødvendigvis vanskelig – men det krever at du setter deg ned en del timer og gjør masse research. Snakk med erfarne folk, lytt til rådene som gies, søk på Internett, kjøp bøker. Informasjon om reptilhold finnes overalt, og det er mye god informasjon der ute. Det finnes også informasjon man bør styre unna, og derfor er det lurt å dobbeltsjekke informasjonen du har funnet med andre som kan mer om temaet enn deg selv. Send oss (NHF) gjerne en melding, eller bruk gruppene på Facebook til å spørre i og komme i kontakt med andre mennesker i hobbyen.

Desto mer du har forberedt deg før du får dyret i hus, desto bedre setter du deg selv opp til suksess i å ta best vare på dyret ditt. Åpenbart gagner dette både deg, og dyret du har tatt ansvaret for.

 

Hvor bør jeg kjøpe et reptil?

Mange dyrebutikker har allerede tatt inn reptiler, og kan være et veldig greit sted å handle fra. Ellers finnes det private, kunnskapsrike oppdrettere som også er verdt å vurdere. Nå har reptiler kun vært lovlig i Norge en liten stund, så etter hvert som det kommer flere oppdrettere så vil NHF lage en oversiktsliste på hjemmesiden.

Det finnes også flere importørfirmaer som henter reptilene sine fra andre steder i Europa, uten at man kjenner til hvordan dyrene hadde det før de kom til Norge.

Oppdrettere kjenner til foreldrene til dyret, genetikken bak dyret, når dyrene er født, hvor ofte de har spist, og om de har vært syke før. Dette er den store forskjellen mellom en importør og en oppdretter, og man får rett og slett en bedre garanti for å få et bra dyr som fungerer godt dersom man velger en flink oppdretter med godt rykte.

 

Flere dyrebutikker har tatt inn reptiler, dette er fra Oslo Dyrebutikk.

 

Hvilke arter passer best for en nybegynner?

Dette er et tema under debatt, da noen mener det ikke finnes noe «nybegynnerdyr», mens andre soleklart hevder at det finnes reptiler som er lettere for nybegynnere å starte med.

Tanken bak er å peke ut hvilke dyr som er mest hardføre, som tåler litt nybegynnerfeil i starten. Reptilhold er en svært kompleks hobby, og små feil i temperaturer, luftfuktighet, fôring og generelt hold kan ha fatale følger for noen arter. Derfor så er det ofte lurt for nybegynnere å heller velge en dyreart som ikke er så ømfintlig, slik som leopardgekko, kranset gekko, skjeggagam, kornsnok, melkesnok og kongesnok.

Generelt er det ingen dyr på positivlisten som er eksepsjonelt vanskelige – bruker du nok tid på research og planlegging, så vil du klare å mestre alle artene på positivlisten. Men igjen så er research nøkkelen for et godt dyrehold, uansett hvilken art du velger deg fra positivlisten.

 

Hann eller hunn?

Spiller absolutt ingen rolle når det gjelder atferd.

Hos slanger blir generelt sett hunner noe tyngre og lengre enn hannene.

Hannen er generelt sett mye lengre og større enn hva hunnen er hos øgler. Hos slanger er det ofte motsatt.

 

Ung eller voksen?

Ungdyr (under 6 måneder) kan være vanskeligere og mer tidskrevende enn voksne dyr. Dette er på grunn av at de små skal ha mye mat for å vokse optimalt, og ungdyr vil også være mye mer sky, og mer utsatt for atferdsproblemer og sykdom enn hva de voksne er. Derfor, dersom du er nybegynner,  anbefaler vi sterkt å heller gå for litt eldre dyr som spiser godt og har lagt på mye vekt istedenfor å kjøpe en 1-2 måneder gammel liten tass som kanskje enda ikke har fått gode matvaner og nok “kjøtt på beina”.

 

Hva er «morpher»?

På reptilholdspråket så kaller man mutasjoner for morpher. Mutasjoner er i de fleste tilfeller kun farge- og mønstermutasjoner som gjør at dyret ser litt anerledes ut enn hvordan de typisk gjør i naturen.

Dyr kan også være bærere av gen som ser helt annerledes ut enn dem selv som ikke kommer frem før man parrer dyret med et annet individ som også er bærer av dette genet. Dyrene som er bærere av et slikt gen ser ofte helt normale ut selv, og kan skape avkom som er albino, clown, banana, axanthic og så videre.

På tross av at denne gjengen her inneholder en normal og 3 forskjellige morpher, så er alle disse ungene født i samme kull av samme foreldre.

Hva betyr 1.0 og 0.1?

Disse tallene står for hvilket kjønn dyret ditt er. 1.0 betyr èn hann, 0.1 betyr èn hunn. Dersom det står 0.0.1 så betyr det at man ikke vet kjønnet til individet.

For eksempel, hvis noen sier de har 2.5.1 kongepyton, så betyr det at de har 2 hanner, 5 hunner og 1 ukjønnet de ikke vet kjønnet på.

 

Kan man kontrollere størrelsen på reptiler ved å ha de i små terrarier?

Nei!

Dette er en gammel myte som stammer ifra akvariehobbyen, ved å plassere fisk i små boller så vil de kun vokse til bollens størrelse og ikke mer. Dette er bare tull! Et reptil vil vokse, stort sett, utifra hvor mye mat du gir dem, og også utifra hva som ligger i genetikken, og det er også dyreplageri å hemme veksten på reptiler ved å mate de mindre. Man risikerer alvorlige helseproblemer senere i livet ved å gjøre dette, da for lite mat fører til fordøyelsesproblemer og organproblemer.

 

Hva gjør jeg dersom reptilet kommer seg ut av terrariet?

Noen reptiler er notoriske på å finne svakheter i terrariet, og slanger spesielt er ofte «programmert» til å følge nye stier for å finne bedre jaktområder. Derfor er det superviktig at du er flink med å lukke terrariet skikkelig, samt sjekke at terrariet ikke har noen hull eller liknende som de kan krype ut av.

Så, skaden har skjedd, du har et tomt terrarie. Hva nå? Først og fremst – kom deg av Facebook! Ingen på Facebook kan hjelpe deg å finne dyret ditt. Det eneste du kan gjøre er å lete, og dersom dyret som har rømt er veldig lite så må du lete godt, i alle kriker og kroker.

Det er derfor lurt å ha terrariet i et rom som er ryddig og oversiktlig, uten for mye dilldall dyr kan gjemme seg i. Det vil spare deg for mye bekymringer dersom dyret klarer å komme seg ut av terrariet.

Stort sett så vil ikke reptiler dra så langt vekk fra terrariet sitt, og vil forsøke å finne det nærmeste trygge stedet å gjemme seg. Dersom man føler man har endevendt hele huset for å finne den, så kan man legge noen striper av mel rundt i leiligheten om natten for å se om dyret beveger seg over disse når du ikke er våken.

Ellers er det beste tipset å bare lete! Lete, lete, lete! Det finnes dessverre ingen quick-fix på å finne rømte reptiler. Det beste er å forebygge at det ikke skjer, ha gode rutiner på å alltid lukke terrariet når du er ferdig der, ha en lås på, og sørg for at dyret ikke er så lite at den kommer seg ut mellom dørene i front eller gjennom luftehull.

 

Kan jeg ha flere forskjellige arter i et terrarium?

Det frarådes sterkt å ha flere forskjellige arter i samme terrarium. Dette er fordi at kravene til de forskjellige artene er ganske forskjellige, slanger kan finne på å spise andre slanger, øgler og skilpadder kan være veldig territoriale og ikke akseptere andre arter enn sin egen så tett på seg.

Du kan lese mer om å ha flere slanger sammen her.

 

Hvor får jeg kjøpt mat til reptilet mitt?

Mange dyrebutikker har tatt inn reptilmat, og de som ikke har det tilgjengelig i sin butikk har antageligvis muligheten til å bestille det for deg. Snakk med dyrebutikken din, så finner dere nok ut en løsning.

Ellers finnes det noe noe salg fra privatoppdrett av gnagere og insekter.

Til plantespisende øgler finnes det mye ugress man kan plukke ute hele sommeren, slik som skvallerkål, kløver, løvetann (blomst og grønt) og brennesle. Grønt og frukt fra matbutikk er ikke alltid bra, så du må undersøke godt på forhånd hva som er greit å gi av det for den arten du har.

 

Kan jeg kjøpe reptil og terrarium samme dag?

Dette frarådes, spesielt hvis du er nybegynner. Du må finne ut hvilken plassering i huset ditt som trekker minst og lar terrariet ha jevnest temperatur og luftfuktighet, og det er viktig at dette er stabilt og korrekt før dyret flytter inn. Du kan ikke drive å teste ut temperaturer mens dyret bor i terrariet, dette er å be om luftveisinfeksjoner og fatale forkjølelser.

Så fort du ser at terrariet holder en stabil temperatur over noen dager, så er terrariet klart for innflytting av dyr.

 

Noen dyrebutikker har svært godt utvalg i reptilutstyr med kunnskapsrike ansatte som kan hjelpe deg godt igang med ditt første reptil!

 

Hvor ofte bør/kan jeg håndtere reptilet mitt?

Uansett art bør håndtering holdes på et minimum. Håndtering kan ofte være en veldig stressende hendelse for reptiler og er stort sett ikke noe reptilene setter pris på. Hold håndtering på at maksimum 1-2 ganger i uken.

Dersom man har et veldig ungt dyr, eller et dyr som sliter med å spise, så bør dyret få så mye fred som overhode mulig frem til de har begynt å spise regelmessig. Så fort det skjer, kan man sakte begynne å håndtere litt og litt, i korte økter. (maks 2 min per gang)

 

Når jeg kjøper et reptil, hva bør jeg se etter?

Når det gjelder reptiler, så er det lurest for en nybegynner å enten kjøpe et eldre dyr, eller kjøpe av oppdrettere som kan garantere at dyret er friskt og spiser bra. Sjekk NHF sine faktaark for å se hvor store/gamle dyrene bør være før de selges fra oppdrettere.

Grunnen til at yngre dyr frarådes, er at reptiler er svært skjøre i denne alderen (under 2 måneder) og uerfarne eiere kan fort ende opp med et dyr som dør uten noen tilsynelatende grunn. Etter 2 måneder så vil dyrene være litt sterkere og være utenfor den «kritiske fasen».

Unge øgler (under 10 måneder) skal også ha veldig mye mat for at de skal vokse riktig. Det kan bety at du må kjøpe insekter for 600-900 kr i uken, litt avhengig av hvor du handler mat fra. Voksne øgler skal ha mye mindre insekter i uken enn de unge, og den månedlige kostnaden på fôrdyr for voksne er ikke stort mer enn 100-250 kr.

Ellers bør du se etter skader eller tegn til sykdom hos dyrene. I faktaarkene våre vil du også finne beskrivelser av hvordan et friskt dyr skal se ut.

Når det gjelder slanger, bør du sjekke over slangen for midd. Midd kan skje den beste og er ikke alltid et tegn på vanskjøtsel fra selger/butikken sin side, men det er samtidig kjipt for deg som ny slangeeier å måtte håndtere et middproblem. Midd kan lett ses på hos slanger under haken mellom skjellene, eller dersom du stryker hånda over kroppen og får masse små svarte flekker som rører rundt på seg i hånda di.

 

Hvor tidlig kan jeg begynne å håndtere mitt nye reptil?

Du har nettopp hentet hjem ditt nye reptil, og vi har full forståelse for at dette er spennende og du vil gjerne begynne å håndtere reptilet ditt øyeblikkelig! Men, det er derimot svært viktig at du lar det nye dyret ditt få litt tid alene i terrariet, slik at den kan gjøre seg kjent og bli trygg i sine nye omgivelser. Etter ca 7 dager kan du forsiktig begynne å håndtere litt, i korte økter på maks 2-3 minutter. Ikke håndter hver dag, og ikke håndter rett før dyret mates eller etter det har spist. Håndter heller ikke før etter du ser at dyret trives og spiser hos deg.

 

Hvor lenge kan jeg reise fra mitt reptil?

Dersom man reiser bort helger av og til, så er dette sjeldent noe problem for et reptil så lenge lyssyklusen står på timer, og du er sikker på at temperaturen i rommet dyret står i ikke blir for kaldt mens du er borte. Skift vann rett før du drar, spray terrariet godt dersom det kreves, mat øglen før du reiser, og den vil ha det helt fint mens du er borte. Opplever du hyppige strømbrudd så anbefaler vi at det er noen som kommer innom og sjekker mens du er borte.

Er du borte mer enn 2 dager bør du få noen til å passe dyret for deg, eller komme innom for å sjekke at alt står bra til og gi dyret ferskt vann.

 

Om terrarieoppsett

Termostat og termometer? Hva er forskjellen?

En termostat kan du stille inn slik at temperaturen går til ønsket nivå. Denne vil også kontrollere at varmeelementer ikke overstiger en viss temperatur og blir brannfarlig. Et termometer måler kun hva temperaturen er uten å påvirke temperaturen på noen som helst måte. Begge deler er viktig å ha i et reptilhold.

 

Plassering av terrarium

Terrarier bør ikke stå i rom hvor det er mye trekk. Så f.eks sette et terrarium rett under et vindu som det trekker fra eller som står mye åpent er ikke å anbefale, eller rett ovenfor en inngangsdør som er mye åpen.

Terrariet bør også stå et sted hvor det ikke er voldsom mye trafikk. En rolig del av stua, f.eks, er bedre enn om du plasserer det i gangen hvor alle i familien går forbi mange titalls ganger om dagen.

Til reptiler som skal ha det veldig varmt, så er det viktig at terrariet står i et rom som ikke blir så altfor kaldt. Til reptiler som skal ha det litt kjøligere, som f.eks kranset gekko, så må du passe på at det rommet ikke blir veldig varmt om sommeren.

Terrarier må heller ikke stå i direkte sollys, da dette skaper ubalanse i temperaturen og det kan bli farlig på veldig varme dager.

 

Akvarium eller terrarium – Hva er forskjellen?

Enkelt forklart – Akvarium er for dyr som lever i vann, og terrarium er for dyr som lever på land. («Terra» betyr jord, «akva» betyr vann.) Alle reptiler på positivlisten med unntak av èn (trekjølskilpadde) skal bo i terrarier, da terrarier er designet slik at luftsirkulasjonen blir riktig og ikke stagnerer.

Akvarier har kun åpning i toppen og ingen lufting langs sidene, og derfor vil luften stagnere fortere. Akvarier kan «til nød» fungere OK til ørkenlevende dyr, men vil være katastrofalt for mer tropiske terrarier. Tropiske terrarier skal ha høyere luftfuktighet, og med stagnert luft så skaper du rett og slett et paradis for sopp og mugg.

Akvarier er også vanskelige å rømningssikre, da toppen ofte har åpninger i hjørnene. Aldri undervurder hvor flinke reptiler kan være å klatre på rett overflate, dette er blant annet slanger eksperter på.

Akvarier kan modifiseres og dermed brukes som et terrarium, men antall timer arbeid og kostnader for å få dette til er stort sett ikke verdt det, spesielt hvis du ikke er en «handyman.»

Akvarier har ikke lufting i bunnen, og er derfor dårlig egnet for landlevende reptiler.

 

Hvordan få optimale temperaturer i terrariet?

Det finnes masse varmeelementer på markedet som hjelper deg å lage riktig temperatur. Det finnes varmematter, varmelamper og varmepaneler, alle fungerer godt til sitt bruk. Varmematter og varmepanel fungerer godt til slanger, mens varmelamper fungerer godt til øgler. Pass på at ingen reptiler har sjans til å klatre på varmelampen, da dette vil gi dyret ditt brannskader. Ha aldri hengende lamper inne i terrariet til slanger, ingen unntak! Slanger som vil varme seg forstår ikke at det å klamre seg rundt varmelampa gir de alvorlige brannskader, og det finnes utallige episoder hvor nettopp dette har skjedd. Vær smart, så unngår du en svært unødvendig skade på dyret ditt og lommeboka.

Husk å alltid ha en termostat på varmematter og varmepanel, slik at varmen den slipper ut blir kontrollert og ikke skaper brannfarlige situasjoner.

Dersom du sliter med å få høye nok temperaturer i terrariet ditt så kan dette være av flere årsaker. Kanskje terrariet står i et veldig kaldt rom? Kanskje du har for mye lufting i toppen av terrariet slik at all varmen forsvinner ut? Kanskje terrariet ditt er for stort til å varmes opp av bare èn lampe, eller en liten varmematte? Mye tomt luftrom i terrariet er for eksempel vanskelig å varme opp dersom rommet terrariet står i er under 20 grader.

Et triks kan være å sette terrariet på en isoporplate, og kanskje også pakke baksiden og sidene av terrariet på utsiden med isopor.

 

Hvordan få optimal luftfuktighet i terrariet?

Luftfuktighet kan være noe mer utfordrende å få til, men det finnes noen enkle knep. Substrat har mye å si på dette – Noen substrat er dårlig egnet dersom man trenger høyere luftfuktighet, slik som sand og aspen bedding. Noen substrat er glimrende for å få høy luftfuktighet, for eksempel cypress mulch, diverse jordtyper og kokoschips. Reptibark og aspen er elendige valg dersom du sliter med dårlig luftfuktighet, da Reptibark ikke holder noe fuktighet, og aspen suger til seg all fuktigheten og gjør lufta i terrariet tørt.

Det kan også hjelpe å sette en stor vannskål i samme hjørnet du har en varmematte, eller ha et automatisk vanningssystem til de artene som tåler mye fuktighet.

 

Er det viktig med UVB?

Til de dagaktive øglene så er UVB livsviktig. Dette må du aldri ta lett på. Enkelte øgler vil dø dersom de ikke har tilgang til UVB på en 6 måneders periode. Derfor er det viktig at du oppdaterer UVB pærer (selv om de fremdeles lyser!) minimum hver 6 måned.

Til nattaktive øgler kan du også tilby litt UVB, men de trenger ikke nødvendigvis UVB for å leve et langt, godt liv.

 

Hva med UVA?

Alle øgler bør få UVA-lys, uansett om de er nattaktive eller dagaktive. Mange reptiler har godt fargesyn, og UVA er derfor essensielt for god trivsel og god apetitt.

 

Om øgler og skilpadder

Kan skilpadda mi gå løst rundt på gulvet?

Nei! Dette er en svært vanlig praksis som rett og slett må forsvinne fra det moderne reptilhold. Gulvet vårt er ikke optimale oppholdssteder for reptiler, da det er både kaldt trekk langs gulv, mye støv og skitt de kan få i seg, hardt gulv er ikke godt for beina deres, og en rekke andre problemer knyttet til dette. Les mer om det her. (kommer)

Skilpadder skal ikke gå løse i huset!

Kan jeg ha et lite terrarium til min øgle/skilpadde, hvis jeg lar dyret gå løst på om dagen eller håndterer dyret mye?

Nei. Reptiler skal ha sitt primære oppholdssted i terrariet, og på grunn av store temperaturforskjeller og andre farer nevnt i spørsmålet over, så skal ikke reptiler ha fri tilgang på gulvet. Derfor, skal du ha en stor, aktiv øgle, så må du også ha et stort terrarium. Dette er ikke bare for plassen sin skyld, men også fordi i et stort terrarium er det mye lettere å få til en god gradient av temperaturer slik at øglen får termoregulert skikkelig.

 

Kan skilpadder spise frukt, grønt og bær?

Gresk landskilpadde skal ha omtrent det samme kostholdet som hesten skal ha – gress og høy! Gress og høy er fiberrikt, og gjør slik at skilpadden kan gå og tygge på dette hele dagen uten å få ubalanse i vitaminer eller bli overvektige. Skilpadder er designet for å gå rundt og spise omtrent hele dagen, og dersom man gir dem et kosthold på frukt og grønnsaker med mye vitaminer og næring så vil skilpaddene få sykdommer og problemer knyttet med dette. Faktisk, så er dette en av de vanligste årsakene til at skilpadder i privathold har svake bein, for lange nebb og ødelagt skall. For den rødfotede skogsskilpadden er saken litt annerledes, da de er noe mer omnivore og spiser noe mer frukter, men her skal man heller ikke overdrive med frukt og grønt fra butikken. Det man finner i butikken er langt fra hva det en gang var i «vill tilstand» næringsmessig, både frukt og grønt inneholder ofte mye mer sukker enn hva den naturlige veksten gjør. Når man sier at en skilpadde spiser frukter i naturen kan det gjerne passe bedre å gi nyper og andre villfrukter, enn å gi bananer og druer.

Gress, høy og ugress er hva europeiske skilpadder skal spise! Ikke frukt eller salat.

 

Hvor fort vokser skilpadder?
Skilpadder skal vokse relativt langsomt. Dersom de får for mye næringsrik mat så vil de vokse for fort og få problemer med skjellett og skall.

 

En eller flere skilpadder i samme hegn/akvarium?

Dersom plassen er stor nok, så kan flere skilpadder holdes sammen. Rødfoten og greske landskilpadder lever gjerne i små haremer og det anbefales å ha mer enn to stykk sammen dersom du velger å ha en av disse artene.

 

En eller flere øgler i samme terrarium?

Øgler er veldig forskjellige, og derfor anbefaler vi dere å heller lese faktaarkene på hvert inidivid for å finne ut om en eller flere øgler passer sammen. Noen arter kan du ha i grupper, andre trives aller best alene.

Hann-øgler vil aldri kunne bo sammen flere, da de er svært territorielle og vil slåss til døden.

Husk at det finnes alltid en risiko ved å ha flere øgler i samme terrarium, og at det er 100% trygt å ha dyr alene i terrariet.

 

Om slanger

Er noen av slangene på positivlisten giftige?

Nei, de er alle kvelerslanger.

 

Kan jeg håndtere slangen når den er i hamskift?

Det er ikke farlig å håndtere slangen når de er i hamskift, men for å sørge for at hamskiftprosessen ikke blir forstyrret så er det kanskje likegreit å la slangen være i fred frem til hamskiftet er ferdig. Dyret kan selvsagt flyttes på dersom det er behov for det.

 

Kan jeg fôre slangen når den er i hamskift?

Det kan du! Det er ikke farlig å tilby mat til en slange i hamskift. Det er derimot ikke alltid slanger ønsker å spise mens de er i hamskift, så dette er noe du rett og slett får bare prøve ut med din slange og se hva de foretrekker.

Vær obs på at når slanger er i hamskift, så er de ofte litt mer skvetne på det som skjer rundt seg enn ellers, derfor kan det lønne seg å være enda mer forsiktig i fremgangsmåten når du forsøker å gi den mat.

 

Bør jeg flytte slangen i en egen fôringsboks?

Dette er ikke en god idè. Les om hvorfor her.

Dette er ingen god måte å gi slanger mat på…

Hva med powerfeeding for å få de store fort?

«Powerfeeding» er å mate slanger mer enn hva som er anbefalt. Dette er et noe vanligere konsept innenfor slanger, for noen ønsker gjerne at slangene skal opp i størrelse fort som mulig for å så drive oppdrett på dem. Det er for øvrig bevist at powerfeeding er helseskadelig for slangene og de vil få store helsemessige problemer senere i livet, samt leve kortere liv. Reptiler kan også bli overvektige og det er like usunt for dem som det er for oss. Powerfeeding kan også ha stor demper på hvor store kull de får også.

 

Hvor tidlig kan jeg begynne å tilby mat til en nyankommet slange?

La gjerne slangen få 7 dager i fred før du begynner å tilby mat. Vær klar over at nytt hjem er stressende for slangen, og derfor vil de kanskje ikke spise i starten. Dersom du har en slange som ikke spiser, så må du dobbelsjekke at alt er riktig i forhold til terrarieoppsettet ditt.

 

En eller flere slanger i samme terrarium?

Generelt sett er ikke dette en god idè. Les om hvorfor her.

 

Hvordan avgjør jeg hvor stor mat slangen kan få?

Slanger kan spise overraskende stor mat i forhold til hodestørrelsen, men det anses som best å mate slangen med mat som er like bred som den tykkeste delen på slangens kropp. Ikke vær bekymret for at slangens hode er for lite – så lenge maten ikke er bredere enn kroppen på slangen så klarer de helt problemfritt å svelge relativt stor mat i forhold til hodestørrelsen.

Dersom maten er for stor så kan det hende at slangen nekter å spise den, og dersom maten er for liten så vil den ikke gjøre så mye nytte av seg. Det å mate med mange små er heller ikke gunstig i lengden, hverken for lommeboka di og for slangen.

 

 

Denne listen vil endre seg etter hvert som flere spørsmål dukker opp. Har du et spørsmål du ønsker skulle vært på denne listen? Send oss en melding på Facebook!

Print Friendly, PDF & Email