Flere slanger i samme terrarium


 

Det finnes mange meninger rundt temaet om å ha flere slanger sammen i samme terrarium, og siden dette er et spørsmål mange lurer på så har vi samlet litt informasjon som kan hjelpe deg å bestemme om dette er noe du ønsker å gjøre.

Husk at uansett hva du velger å gjøre, så bør alle nye dyr i minimum 3 måneder karantene før de settes sammen. Dette er fordi at sykdommer og virus ikke alltid er synlige med det første, så for å spare deg masse unødvendig veterinærregninger, tid på behandling og til syvende og sist risikere livet til alle dine andre reptiler, anbefales det minimum 3 måneder karantene.

 

Finnes det positive sider ved å ha flere slanger sammen?

For oss som eiere, så er den eneste positive siden at vi kan ha flere slanger i mindre antall terrarier.

For slangene er det svært få positive sider, om noen. Det har blitt rapportert i ekstremt få tilfeller at noen slanger har vist seg å bli roligere ved å bo sammen med en slange av samme art av motsatt kjønn – men disse tilfellene er så sjeldne at det kan knapt kalles bevis. Dette betyr heller ikke at dersom du har to aggressive slanger at du bør sette de sammen for å se om de roer seg – utfallet kan bli alvorlig.

 

Slanger er ikke sosiale

Det finnes hittil ingen bevis for at slanger får noe sosialt, positivt utbytte av å bo sammen med en romkamerat. Slanger har kun interesse av hverandre dersom det er parring med i bildet, ellers så søker de ikke hverandres selskap ellers på året. De aller fleste slangearter er “ensomme ulver” som foretrekker sitt eget selskap.

“Koser de”, eller er dette et klassisk eksempel på slanger som kjemper for den beste plassen i terrariet? Legg forøvrig merke til den nederste, lyse slangen som “vant” kampen som nå har vekten til de to andre over seg.

 

Negative sider ved å ha flere slanger i samme terrarium

Feil ved kjønnsbestemming og uønsket parring

Dette kan ha flere negative sider ved seg. Dersom slangene er unge kan det være fatalt dersom hunnen blir gravid tidligere enn anbefalt. Hun kan få problemer med at eggene sitter fast inni kroppen hennes, eller at kroppen hennes ikke er fysisk klar for den store påkjenningen det er å produsere egg.

Du som eier kan også ende opp med uønskede kull. Noen slanger føder også levende unger, slik som boaer, og dermed er det ikke like lett som å bare kaste eggene dersom parring skjer. Plutselig har du 20 boaunger som skal ha mat og stell og sted å bo.

 

Og angående parring…

Hanner vil stresse og parre med romkamerater, på tross av kjønn, alder og størrelse. Dette kan medføre store skader.

 

Slåssing

Noen slanger kan akseptere hverandre i månedvis, til og med år! Helt til en dag de begynner å slåss. Dette er ikke veldig uvanlig, særlig mellom hanner som har nådd voksenalder. Stress av å bo så tett på hverandre vil bygge seg opp over tid og tilslutt komme til et “tipping point”, hvilket også kan resultere i slåssing og kannibalisme.

 

Denne nettpytonen hadde bodd problemfritt med en annen nettpyton i et par år, inntil dyrene ble separert for et øyeblikk mens terrariet ble rengjort. Da de ble satt sammen igjen ble det slåssing, og dette var resultatet. Det å ha slanger sammen går fint… Helt til det ikke går fint lengre. Foto: Meg Allen

 

Vanskelig å finne ut hvem det er som er syk

Dersom du har flere slanger som bor sammen, så blir det tilnærmet umulig for deg å finne ut hvilken det var som la fra seg en sykelig avføring eller hvem som kastet opp maten sin. I flere tilfeller er det livsviktig at sykdom blir oppdaget hurtig og behandlet så fort som mulig – dette vil du slite med dersom du må bruke noen dager/uker på å finne ut hvem av dyrene dine som faktisk er syke.

 

Smitte

Og når vi først snakker om sykdom… Har man slanger sammen så kan de også smitte hverandre med sykdommer, slik som luftveisinfeksjon. Veterinærregningen din vil dobles per slange som bor sammen, og du må bruke mye mer tid på å gi dyrene behandling i ukene som kommer. Du risikerer også å miste alle slangene pga sykdom, istedenfor å bare miste èn.

 

Stress

Slanger er ikke spesielt sosiale av natur, og derfor kan de oppleve det å dele et relativt lite område sammen med en annen slange som noe svært stressende. Stress senker immunforsvaret hvilket betyr at sykdommer man manifeste seg mye enklere. Stress kan også føre til tap av apetitt, økt aktvitetsnivå og aggresjon. Reptiler kan også være stresset uten å fysisk vise noen typiske symptomer. Stress er ikke like lett å oppdage hos reptiler som hos pattedyr, og derfor blir det ofte oppdaget altfor sent.

 

Kannibalisme

Dette er mer vanlig hos yngre slanger, men eldre slanger kan også finne på å gjøre dette. Slanger er primitive dyr, og dersom slangene nettopp har fått mat, og det tilfeldigvis lukter gnager på romkameraten sin kropp så kan den andre slangen trigges inn i fôringsmodus igjen og starte å spise sin romkamerat. Slanger som er i fôringsmodus kan også bli trigget av at romkameraten kryper forbi og vil hogge et tak.

Ikke la deg lure av at slangene er like gamle/store og tro at de dermed ikke vil prøve å spise hverandre – i mange tilfeller av dokumentert kannibalisme hos slanger i fangenskap så har slangene vært like store.

Det å spise sin romkamerat kan også være et tegn på stress fremfor sult, som f.eks at temperaturen er for høy eller terrariets inventar ikke er godt nok tilpasset arten.

 

Mange slanger spiser reptiler!

Mange snoker, inkludert kongesnok og kornsnok, spiser blant annet reptiler i naturen! Kongesnoken er notorisk kjent for å være en slangespiser, mens det er ikke fullstendig uhørt at kornsnoker og melkesnoker kan prøve seg på kannibalistiske veier også.

 

Forskjellige slangearter i samme terrarium

Noen lurer på om det er mulig å ha flere forskjellige slangearter i samme terrarium – ikke bare risikerer du da alle de problemene som er nevnt ovenfor her, men forskjellige slangearter vil også ha forskjellige krav til temperaturer, luftfuktighet og innredning av terrairum. Derfor er det generelt sett en veldig dårlig idè.

Ikke bare konkurrerer disse to om varmen under varmelampen, men det er to forskjellige arter (Boa c. og P. bivittatus) som har forskjellige behov og krav.

 

Helt til slutt – det vil alltid være 100% tryggest å ha én slange per terrarium.

Dersom du velger å ha flere slanger (av samme art) boende sammen, så må du sørge for at terrariet er stort og er tilpasset med flere mulige gjemmesteder i forskjellige temperaturgradienter. Dermed slipper slangene å slåss om de beste plassene å regulere kroppstemperaturen på. Dette vil for øvrig ikke garantere at slangene dine vil kunne trives å bo sammen.

Print Friendly, PDF & Email