Hoggorm


Vitenskapelig navn: Vipera berus

Engelske navn: Common adder, adder, european viper

Alternative norske navn: Huggorm

 

Norges farligste slange!

…teknisk sett er det sant, men unødvendig dramatisk.

I Norge har vi bare tre slangearter, to av de er helt ufarlige for mennesker. Den siste, hoggormen, er en giftslange og kan være farlig for mennesker om man blir bitt. Det er derimot ingen grunn til å ha en stor frykt for hoggormen når man er ute i skog og mark, eller til og med å gå så langt som noen gjør, nemlig la være å gå tur på våren og sommeren på grunn av frykt for hoggormen. Dette syns vi er veldig synd. Hoggormer er ikke ute etter å ta folk, tvert imot hoggormen vil prøve å flykte usett, eller gjemme seg, om den aner menneskers nærvær. Du har altså mest sannsynlig gått rett forbi flere hoggormer i løpet av ditt liv uten å være klar over det.

 

Norges flotteste slange!

…en påstand vi mye heller støtter.

For oss herpetologer er synet av en hoggormhann i parringsdrakt et praktfullt syn, og det beste vårtegn. Med en gang hoggormene kommer ut av vinterdvalen vil de være relativt brune i fargen, men etter noen uker vil de skifte ham (skinn) og få sin flotte parringsdrakt. Hannene får som regel en kraftig kontrast med sort sikksakk mønster med grå grunnfarge, mens hunnene får normalt et brunere sikksakk mønster, med en litt lysere brun grunnfarge. Dette kan derimot variere en del, som det kan leses mer om i artikkelen “Et mangfold av hoggormvarianter“.

 

 

Følgende råd er hentet fra artikkelen Huggormliv og forskning.

Generelle råd dersom du blir bitt av huggorm:

  • Reduser fysisk aktivitet til et minimum. Prøv å skaffe transport til stedet.
  • Hold kroppsdelen med bittet i ro og bruk et plagg eller liknende til å lage en “støttebandasje” rundt.
  • Oppsøk legevakt eller forbered transport til legevakt. Barn bør umiddelbart sendes til legevakt.

En utbredt forestilling er at huggormunger er giftigere enn voksne dyr. Det er påvist at giftsammensetningen kan endre seg fra ungdyr til voksne hos lanseslange (Bothrops asper), men dette er trolig ikke undersøkt hos huggorm. Uansett vil en unge ha langt mindre giftmengde, og dermed være mindre farlig.

 

 

Kjappe fakta om hoggormen

  • Øynene til hoggormen har ofte er sterk rødlig farge som står i stor kontrast til fargen på kroppen, de har også vertikale pupiller som blir smale som streker i sterkt dagslys.
  • Hoggormen får vanligvis 7-10 unger i ett kull, men det kan variere fra så lite som 1 og opptil 21. Dette er krevende for ormen, og dermed kan det gå flere år før hun kan reprodusere igjen, spesielt her i kalde nord.
  • Giften til hoggormen er kostbar å produsere, derfor prøver den til det ytterste å spare på det den har. Dette gjør at den som oftest biter for å skremme når den biter mennesker, og man regner med så mye som 70% av bittene på mennesker er såkalte “tørrbitt”, bitt uten gift.
  • Som ung spiser hoggormen i hovedsak små firfisler, men går etterhvert over til å spise mer smågnagere som voksen.
  • Til tross for dens kraftige forsvar har den likevel noen naturlige fiender, som for eks noen fuglearter, men også piggsvinet som kan bygge opp en immunitet mot giften og slik klare å drepe og spise hoggormen.

 

Våre artikler om hoggormen

 

Huggormliv og forskning – av Pål Sørensen

Et mangfold av hoggormvarianter – av Kjeld Henrik Ophus

Ta vare på overvintringsplasser – av Kjeld Henrik Ophus og Marius Sund

Huggormbitt på hund og katt – Av veterinær Per Christian Bye

Print Friendly, PDF & Email