Nesten alle av øglene på positivlisten spiser insekter, unntaket er pigghaleagamen som er vegetarianer. I tillegg spiser også den kinesiske trekjølskilpadden insekter. Skal man ha noen av disse artene er det viktig å vite hvilke alternativer til insekter det finnes, hva man må tenke på ved bruk av insekter som fôr, og gjerne hvordan man selv kan avle på insekter.
De vanligste fôrinsektene i hobbyen
Nedenfor er det en oversikt over de vanligste fôrinsektene man finner i hobbyen i Norge. Klikker du deg videre på de forskjellige artene finner du en guide til hvordan starte ditt eget oppdrett på arten.
Sirisser
En av de mest populære fôrinsektene i hobbyen. Avler lett, men krever litt jobb rundt avl. Som voksne lager de også en del lyd.
Trykk her for å lese om hold og oppdrett!
Melorm
Anbefales ikke som et basisfôr på grunn av høy fettprosent i forhold til resten av næringsinnholdet, men kan fint brukes som variasjon i blant.
Informasjon om oppdrett kommer.
Zophobas
Disse anbefales heller ikke som basisfôr, av samme grunner som melorm, men også på grunn av deres tungtfordøyelige ytre skall, som kan være spesielt vanskelig for små øgler.
Informasjon om oppdrett kommer.
Dubiakakerlakker
Enkle å avle på og har gode næringsverdier. Kan verken fly, hoppe, eller klatre veldig bra.
Trykk her for å lese om hold og oppdrett!
Hvesekakerlakker
Noe hardere skall enn dubiaene, og bør helst gis til større øgler. Disse kan klatre veldig godt, så godt sikret oppbevaringsboks er viktig.
Informasjon om oppdrett kommer.
Gresshopper
Store og hopper langt, perfekt som aktivisering for raske øgler som dvergvaran og perlefirfisle.
Informasjon om oppdrett kommer.
Bananfluer
Fine dyr å bruke til helt små gekkobabyer hvis man ikke driver oppdrett på sirisser og har små nok av de. Det er helst kranset gekko og kjempedaggekko som vil spise bananfluer.