Hold og oppdrett av sirisser


Innledning

Sirisser (Acheta domesticus) er et av de mest populære fordyrene man bruker som basisfôr til mange insektsspisende øgler, frosker, taranteller og skorpioner. De kan også holdes som hobbydyr, hvilket de ofte blir i Japan og Kina ettersom sirisser blir betraktet som lykkebringere.

 

 

Så, hvorfor avle selv?

Det absolutt beste ved å avle sirissene sine selv, er at da har du fullstendig kontroll på hvor næringsrike de er, og dermed sunnere for dine dyr å spise.

Det kan fort bli dyrt hvis du skal kjøpe sirisser i dyrebutikken hver gang. Særlig hvis dyret ditt spiser mange sirisser hver uke. Derfor kan det bli et billigere alternativ å avle delvis eller all maten selv.

 

Fordeler:

Ulemper:

 • Avler lett.
 • Lette å stelle.
 • Billigere enn å kjøpe i butikken.
 • Nyfødte sirisser («pinheads») kan brukes som fòr til veldig små dyr.
 • Er ikke skadedyr for hjem. De vil tørke ut og dø relativt kjapt dersom de er på rømmen.
 • Hannene lager mye lyd.
 • Kan lukte ganske stramt.
 • Levetiden er kort, maks 2-3 uker etter voksenalder er nådd.
 • Dør lett.
 • Vokser langsomt fra nyfødt til fullvoksen.
 • Sirisser hopper, og rømmer derfor lett.

 

Hva trenger sirisser?

Vann

Setter du inn en vannskål til sirissene dine så risikerer du at flere av dem drukner i den. Men her er trikset – vannkrystaller! Vannkrystaller beregnet for sirisser kjøper man i de fleste dyrebutikker som selger reptilutstyr eller nettbutikker som spesialiserer seg på reptilutstyr. Disse vannkrystallene er harde, små «korn» som man legger i en kopp med vann og lar stå noen timer. Etter en stund vil krystallene ha sugd til seg alt vannet, og blitt ti ganger så stor. Disse fylte vannkrystallene er helt trygge for dine sirisser, og kan enten gies ved å ta en håndfull og spre utover hele bunnen hvor sirissene bor, eller legges i en lav skål.

(Obs, aldri sett vannkrystaller inn til reptiler, da dette er farlig for dem å spise.)

Dersom du ikke får tak i vannkrystaller, så kan man også gi frukt og grønt som har mye vann i seg, som appelsiner og agurkskiver. Du kan også bruke Kleenex-papir som du dypper i vann, sirissene vil drikke fra denne. Den vil bli møkkete fort og derfor viktig å skifte ut papiret regelmessig.

Ferdiglagde vannkrystaller kan oppbevares i tette flasker i kjøleskapet for å forlenge levetiden, fremfor å la det stå fremme i romtemperatur som fort blir en grobunn for bakterier.

Hvis du passer på å fylle skålen med litt rent vann og et par nye krystaller hver dag så vil sirissene ha tilgang til fuktighet 24/7.

 

Mat

Sirisser må så klart ha mat, og her gjelder det både tørrfôr og ferskfôr. Tørrfor kan være i form av fiskeflak, havregryn, eller hønsefôr. Gjerne en mix av flere av disse sammen. Denne maten kan sirissene ha tilgang til døgnet rundt, og kan enten strøs rundt på bunnen av boksen de er i, eller legges i lave matskåler.

Noen sverger til tørr hunde- og kattemat som ekstra proteinskilde, men sirisser omgjør ekstra protein til urinsyre som kan være skadelig for dine hobbydyr (særlig leddyr som skorpioner og taranteller) og derfor ikke anbefalt.

Når det gjelder ferskfôr så er det grønnsaker, ugress og frukt som gjelder. Noen eksempler som fungerer veldig bra er appelsin, revet squash, revet gulrot, skiver med potet eller søtpotet, grønnkål, agurk, banan. Her gjelder det igrunn å prøve seg litt frem og hva som funker best for deg. Noen frukt og grønt vil mugne og bli dårlig raskt, som paprika.

Brennesle er fantastisk sirissmat, og er proppfull av gode vitaminer! Så om sommeren er det bare å hamstre som en gal (det vil si, etter behov…) og mate sirissene dine masse med det. Pass på å plukk ugress i områder med lite forurensing, som f.eks ikke i nærheten av trafikkert vei.

Alt dette kalles «gut-loading». Altså det å gi næringsrik mat til maten til dine hobbydyr. Les mer om gut-loading her. (kommer)

 

Varme

Sirisser må ha varme, og vil avle bedre dersom de har det varmt. 27-32 varmegrader er best, og kan enten oppnås med en varmematte under boksen, eller en varmelampe ovenifra, alt ettersom hvor kaldt/varmt rommet de står på allerede er. I spesielt kalde rom vil nok varmelampe ovenifra være mest effektiv.

 

Nok plass

Sirisser som bor for tett med for lite overflate å være på vil drepe hverandre. Det er viktig å gi de masse å klatre på, og eggkartonger er billige og svært funksjonelle til dette. Store, brede eggkartonger fåes kjøpt på Felleskjøpet.

 

Eggekartong gir plass til mange sirisser og ved å sette de på høykant sikrer man god lufting. Foto: Marius Sund

 

God lufting og lav luftfuktighet

God nok lufting er livsviktig for sirisser! De er svært sensitive dersom luft stagnerer, og vil dø hurtig dersom det skjer.

Luftfuktighet er ikke nødvendigvis noe du trenger å uroe deg spesielt mye over, men pass litt på om vinterstiden hvis du fyrer mye i huset. Luften kan bli veldig tørr, og da kan sirisser slite med hamskift. Hvis det ser ut til å bli et problem for sirissene dine, kan du sjekke opp i å kanskje skaffe en luftfukter.

 

Renslighet

Sirisser er kjent for å lukte veldig stramt, spesielt over tid hvis det ikke rengjøres i boksen de er i, så derfor anbefales det å holde boksen de er i så rent du klarer. Ta ut døde sirisser når du ser dem, kast hamskift og gammel mat, og èn gang i uken kan du godt rengjøre boksen med varmt vann. Dette vil holde lukten nede på et minimum, minske sjansen for at sirissene dør av ammoniakkforgiftning og vil ikke være like sjenerende.

 

Hva trenger jeg for å avle sirisser?

 

Eksempel på et oppsett for avl, her er det eggleggingsboks som senere flyttes ut for klekking, samt mat og vann. Foto: Marius Sund

 

Shoppingliste:

 • Minst 2 store oppbevaringsbokser (Clas Ohlson, Europris)
 • 2-3 Små lunsjbokser av plastikk for egglegging (kjøpes f.eks fra Clas Ohlson)
 • Litt papp de kan klatre på (doruller, eggkartonger, papplater)
 • Ugjødslet jord/torv/kokosjord (+ vermeculite/perlite)
 • Pakketeip
 • Lys
 • Kleenex (for vann for pinheads)
 • Finmasket metallnetting med 3-5mm maskevidde (valgfritt)

 

Oppsett av sirissbolig

Først og fremst trenger du en boks til å ha sirissene i. Dersom du skal avle bør du ha minst 2 eller 3 bokser. Jeg anbefaler at denne boksen er høy, slik at sirissene ikke så lett kan hoppe ut når du steller dem.

Det må være god lufting i boksen, så på selve lokket bør du kutte ut toppen, og så heller lime på en svært finmasket metallnetting. Hvis det ikke er god nok lufting vil sirissene dø i rekordfart, og det vil lukte stramt fort.

Du kan enten plassere en varmematte under, eller en varmelampe som henger over hullet i lokket.

Langs hele kanten på innsiden av denne boksen kan du teipe en kant med pakketeip. Sirissene klarer ikke å klatre på den glatte overflaten og forhindrer rømlinger. Dette er også viktig i boksen du har til eggene som skal klekke, ellers får du ørsmå sirisser i hele rommet.

Avhengig av hvor mange sirisser du har i boksen, så danderer du med minst 3 eggkartonger og eventuell diverse annen papp de kan klatre på. Desto mer overflate du gir dem å klatre på, desto bedre er det. Spesielt hvis du har mange sirisser.

Pass på at det er god nok lufting blant eggkartongene, ellers vil sirissene bli kvelt og dø.

Boksen trenger ikke substrat i bunnen. Noen velger å bruke tørrfôret i bunnen som substrat, og det fungerer greit.

 

Daglig stell:

 • Sjekk minst en gang på dagen at de har vann.
 • Gi de noen skiver grønnsaker, ugress eller frukt.
 • Ta ut gammel mat fra dagen før.
 • Ta ut døde sirisser.
 • Ca. 2-3 ganger i måneden (litt avhengig av hvor mange sirisser du har) bør boksen renses skikkelig for å unngå amoniakkforgiftning eller stram lukt.

 

Oppdrett

For oppdrett trenger du små plastikkbokser som du kan ha jord oppi. Pass på at boksene ikke er for høye slik at sirissene har problemer med å komme seg inn og ut av den.
Denne boksen fyller du med fuktig (ikke dryppende våt!) jord, nesten helt til toppen, og plasserer den inne hos sirissene.  Denne eggleggingsboksen kan stå sammen med sirissene i 7-9 dager, og pinheads vil begynne å klekke etter ca 11-14 dager. Det kan være lurt å sette klekkeboksen for seg selv etter rundt 5-8 dager, slik at pinheads og voksne ikke går i samme boks.

Sirisser liker å grave i dette substratet (og dø oppi der også…) så dersom du ikke ønsker flere døde sirisser som har gravd seg ned i klekkerboksen kan dette lett løses med å klippe ut en eksakt form av metallnetting som kan legges på toppen av jorden. Hunnene vil fremdeles klare å stikke eggleggingsrøret ned i jorden, men de vil ikke klare å grave opp egg eller grave tunneler i jorden. Det kan også forhindre at sirissene spiser eggene.

Pass på at denne boksen holder seg forholdsvis fuktig under hele prosessen frem til det begynner å klekke. Eggene trenger en temp på ca 30-32 grader for å klekke.

 

Hunn i prosessen med å legge egg, flere nylagte egg kan sees i substratet rundt. Foto: Marius Sund

 

Stell av pinheads

Pinheads er bittesmå, og kan se ut som små maur når de først klekker. Disse krever stort sett samme stell som de voksne, men som vannskilde er det best å gi de en bit Kleenex som er dyppet i vann de første tre ukene. Det er viktig at denne blir fuktet daglig.

 

Nyklekkede sirisser er svært små, her er en som akkurat holder på å krype ut av egget. Øverst i midten ligger eggen til en liten tapetkniv, for å vise størrelsen. Foto: Marius Sund

 

Ute av egget, igjen ved siden av tapetkniv som målestokk. Foto: Marius Sund

 

Pinheads steller du mye på samme måte som de voksne, bare vær obs på at de er ekstra utsatt for å tørste ihjel, så sørg for at de alltid har tilgang til fuktighet. Mat mye med agurk og appelsin, for eksempel.

Pinheads tar ca 2-3 måneder før de blir voksne og kjønnsmodne.

Lykke til!

 

 

Print Friendly, PDF & Email