The Field Herping Guide – Bokomtale


Denne bokomtalen ble først publisert i vårt medlemsblad, Slettsnoken, i 2019. Ønsker du å motta medlemsbaldet vårt i postkassen, meld deg inn her!

Har du lyst til å finne reptiler og amfibier i naturen, men sliter med å vite hvor, når, og hvordan du skal lete etter de? Da kan denne boken hjelpe deg!

Boken “The Field Herping Guide - Finding Amphibians and Reptiles in the Wild” er forfattet av to erfarne og kunnskapsrike herpetologer, Mike Pingleton og Joshua Holbrook, og ble gitt ut i juni 2019.

Den mest effektive måten å lære seg triksene innenfor feltherpetologi, er å “herpe” med erfarne feltherpetologer, men det er ikke alltid dette er mulig, eller lett å få til. Denne boken er kanskje det nærmeste man kommer en faktisk feltherpetologisk mentor.

Boken er full av tips basert på personlige erfaringer, både fra de to forfatterne, og en rekke “gjester”. Et eksempel er tipset om å herpe “den andre dagen”. I tempererte strøk, som her i Norge, har man gjerne veldig svingende temperaturer på våren og høsten, og perioder med kulde kan gjøre at herptiler forsvinner under bakken i flere dager eller uker i påvente av bedre vær. Når været først snur har forfatterne erfart at den andre dagen etter godværet startet ofte er mye mer produktiv enn den første dagen, uten at de egentlig har noen god forklaring på det. Derfor, hvis man må velge en av dagene, gå for den andre dagen!

Denne boken er spesielt passende om man har planer om å reise til USA, da forfatterne begge er amerikanere, og mange av artseksemplene er amerikanske, men de har likevel klart å gjøre forklaringen av metodene og prinsippene universelle, så man kan lære mye om “vanlig norsk” feltherpetologi også.

Et av hovedemnene i boken er noe forfatterne har valgt å kalle “the herp activity model”. Denne modellen forsøker å forklare hvorfor herptiler oppholder seg der de gjør, når de gjør det, hvorfor de flytter på seg, og mye mer. Dette gir deg en mye bedre forståelse for hvor, når, og hvordan du selv skal gå ut å lete etter disse dyrene.

I tillegg til å gå grundig gjennom det å finne herptilene har boken kapitler som omhandler riktig håndtering av herptiler, fotografering av herptiler, generell etikette for både dyr og mennesker når man bedriver feltherpetologi, innføring i enkel taksonomi, informasjon om hvordan vi som hobbyherpetologer kan bidra med observasjoner og data til vitenskapen, informasjon om sykdommer hos disse dyrene og hvordan unngå å spre smitte, og mye mer.

Selv regner jeg meg selv som en middels erfaren feltherpetolog, men lærte mye fra denne boken. Og jeg skulle ønske jeg kunne lest denne boken da jeg først begynte med dette, det hadde spart meg for mange bomturer og tabber.

Til slutt vil jeg anbefale alle å komme seg ut i naturen på leting etter herptiler, enten du velger å lese denne boken eller ikke, er det fullt mulig å finne spennende dyr. Du kan være så heldig å snuble over den noe sjeldne slettsnoken, eller det kan være turer til den lokale froskedammen på våren for å studere utviklingen fra egg til rumpetroll, og til slutt, frosk.

NHF arrangerer også årlige turer på vårparten for å finne herptiler i naturen. Dette er en perfekt mulighet for å komme inn i “gamet” da man kan dra nytte av kunnskapen og erfaringen til mange dyktige feltherpetologer!

 
 
 
 
Print Friendly, PDF & Email