Thrace, Hellas – mai 2016


Reisebrev – Thrace, Hellas – 01-07.mai 2016

 

Første uken av mai 2016 reiste jeg sammen med 4 venner til regionen Thrace i Hellas. Thrace ligger helt nord-øst i Hellas, og helt på grensen til Tyrkia. Og det faktum at det grenser til Tyrkia er det som gjør dette spennende for en hoggorm-entusiast som meg. Her, helt på grensen mot Tyrkia, finnes nemlig Europas eneste lokasjon med Ottomanhoggorm (Montivipera xanthina). Det finnes et mangfold med andre arter også selvsagt, skilpadder, firfisler, slanger og amfibier – et mekka for folk med våre interesser.

De som reiste på denne turen var Martin Malmstrøm, Stein Ivar Ramberg, Kriss Kristoffersen og Martin Kvinnesland. Alle medlemmer i NHF

Været er alltid alfa og omega på en slik tur, og selv ikke i sørlige strøk er man garantert perfekt vær når man reiser for å “herpe”. Som vanlig når jeg er på tur, så er det ikke full klaff på været – vi hadde bra vært første og siste dag på turen. Inne i mellom hadde vi fra ok vær til elendig med enorme mengder nedbør. På tross av været så fant vi mye dyr og fikk utforsket store deler av regionen.

De første dagene brukte vi rundt den lille landsbyen Loutros, som vi hadde blitt fortalt at skulle være en hotspot for Ottomanhoggorm. Som skrevet over, det var den første dagen vi hadde bra vær – men ingen hoggorm ville vise seg. Men vi fant flere andre spennende dyr. Stedene vi besøkte på denne turen var området rundt Loutros, Dadia Forest og Evros-deltaet og vi stoppet også ved Lake Volvi på vei til flyplassen.

Testudo graeca ibera

Landskilpadder var utvilsomt det vi så absolutt flest individer av, et anslag vil være et par hunder stykker.  I dette området finnes både Gresk Landskilpadde (Testudo hermanni boettgeri) og Maurisk Landskilpadde (Testudo greaca ibera). Sistnevnte er den arten vi så flest av. Flere av stedene vi besøkte så levde disse to artene mer eller mindre side om side.

Vi så også sumpskilpadder (Mauremys rivulata), men ikke i store antall slik vi har sett på tidligere turer til andre deler av Hellas.

Mauremys rivulata

Generelt i alle områder vi besøkte så var det til dels store mengder amfibier. De mest tallrike artene er damfrosk (Pelophylax sp.), men vi så også vanlig padde (Bufo bufo), grønn padde (Bufo viridis), klokkefrosk (Bombina variegata) og Østlig Spadefotfrosk (Pelobates syriacus).  Det finnes også trefrosk (Hyla arborea) i området, men disse så vi dessverre ikke denne gang.

Pelobates syriacus

Bombina variegata

Bufo viridis

Øgler er alltid et veldig spennende tema sørover i Europa, fordi at man kan treffe på de store grønne firfislene. I Thrace kan man treffe både Balkanfirfisle (Lacerta trilineata) og Smaragdfirfisle (Lacerta viridis) – to store grønne firfisler, som begge når en totallengde på opp til 50 cm.

Lacerta trilineata

Lacerta viridis

Når det gjelder slanger så fant vi mange og spennende arter, de to mest spennende var nok Øglesnokene (Malpolon insignitus) og Ottomanhoggorm (Montivipera xanthina). Vi fant også Buorm (Natrix natrix persa), Kaspisk piskesnok (Dolichophis caspius) og Dahls Piskesnok (Platyceps najadum).

Natrix natrix persa

Dolichophis caspius

Malpolon insignitus

Malpolon insignitus

Montivipera xanthina

Montivipera xanthina

Montivipera xanthina

Vår reiserute var fra Oslo til Thessaloniki via Istanbul. Vi leide bil i Thessaloniki, og kjørte ca 3,5 time til landsbyen Loutros som ligger rett øst for Alexandroupolis. Man får flybilleter fra Oslo til Thessaloniki for ca 2000 kroner, leiebil koster i overkant av 1000 kr for en en liten bil og hotell får man for ca 2000 kr for et dobbeltrom. Vi bodde på Hotel Isidora som ligger rett ved elven Evros, og bare noen steinkast fra de beste hoggormstedene.

Skulle man lure på noe angående en tur til dette området, så er det bare å kontakte undertegnede på thor@thorhakonsen.com

-THOR HÅKONSEN-

Print Friendly, PDF & Email