Kinesisk trekjølskilpadde


Skrevet av Camilla Bjerke

 

Vitenskapelig navn: Mauremys reevesii 

Norsk navn: Kinesisk trekjølskilpadde

Engelsk navn: Reeve’s turtle, Chinese three-keeled pond turtle

Foto: Marius Sund

  

 

Introduksjon

Den kinesiske trekjølskilpadden er en akvatisk skilpadde fra Øst-Asia. Den er full av personlighet, og er en relativt aktiv skilpadde som kan være svært underholdende å observere. De er for øvrig ikke kjent for å være dyktige svømmere, og derfor trenger de et godt tilpasset akvarium med landdel. I naturen regnes de med som en truet dyreart, på grunn av tap av habitat og overinnhøsting av populasjoner fra naturen til det kinesiske markedet. I fangenskap avles de for øvrig i stor skala, både hos private dyreholdere og på kinesiske skilpaddefarmer.

På engelsk kalles disse “Reeve’s turtle”, døpt etter en engelsk naturalist ved navn John Reeves. 

 

Klassifisering

Kingdom: Animalia

Phylum: Chordata

Klasse: Reptilia

Orden: Testudines

Suborder: Cryptodira

Familie: Geoemydidae

Genus: Mauremys

Art: M. reevesii

 

Utseende

Av hele Mauremys-slekten så er kanskje den kinesiske trekjølen minst øyenfallende når det kommer til sterke farger og intrikate mønster.

Når de er små kan de ha et mer brunlig eller grått utseende, og så blir de mørkere med alderen. De har et bredt hode, relativt lang hale og robuste bein med klør. Som små kan de ha litt mer antydning til mønster på siden av nakken. Hunnene vil ofte beholde mye av dette mønsteret etter hvert som de blir større, mens hos hannene kan det forsvinne nesten helt. Til og med den gule irisen i øynene kan forsvinne hos hannene.

Skallet deres har tre rader med opphøyde kjøl, derav navnet deres. 

Foto: Marius Sund

Kjønnsbestemmelse

Det er noe seksuell dimorfisme (forskjell mellom kjønn) blant trekjølskilpaddene som man kan se etter. Generelt sett kan man se det litt på selve bukskjoldet: hannene har litt mer konkav innhuling, mens hunnene har enten helt rett eller ørlite mer konveks fasong på bukskjoldet.

Hannene har en lengre og tykkere hale enn hunnene, og hannen har også kloakkåpningen nærmere haletippen enn hva hunnene har. Stort sett er fargene mellom kjønnene det samme, dog noen ganger kan hannene bli mye mørkere etterhvert som de blir eldre, til det nivået hvor veldig gamle hanner er helt sorte.

Generelt sett vil også hannene være mindre enn hunnene, og hannene har også et mye smalere hode.

Dyrene må være over 4 år for å kunne kjønnsbestemmes.

 

Hunn. Foto: Espen Knutsen

 

Hann. Foto: Espen Knutsen

Størrelse

Hannene blir ca 12 cm lange, mens hunnene blir generelt sett rundt 15 cm. Hunnene er betydelige større enn hannene. Det finnes også en “megaform” hvor hunner blir over 20 cm i størrelse. Enkelte populasjoner fra Japan har også vist seg å være betydelig større enn sine artsfrender andre steder i verden.

Alder

15-25 år. Et viltfanget voksent individ levde i fangenskap for over 24 år og det ryktes om en skilpadde som er 35 år, og derfor antas det at den faktiske levealderen til trekjølen er enda noe undervurdert i fangenskap.

 

 

Om dyret i naturen

Habitat

 

 

Trekjølskilpadden kommer naturlig fra subtropiske områder i østlige Kina, Nord- og Sør Korea, Taiwan og Japan. Det er noe omdiskutert og uvisst om populasjonene i Japan, Taiwan og Hong Kong er introdusert av mennesker. Dessverre er det veldig få populasjoner igjen i Kina, da alle kjente lokasjoner har blitt robbet av det kinesiske mat-og medisinmarkedet.

De foretrekker rolige dammer og vannsamlinger, hvor det er lite strøm i vannet, hvor bunnen er myk sand, har kraftig akvatisk vegetasjon og avsideliggende og skjermede solplasser langs vannkantene. De har også blitt funnet i sumper og oversvømte rismarker. 

 

Naturlig atferd i naturen

Selv om de kommer fra subtropiske områder hvor det er få sesongforskjeller, så har arten blitt dokumentert å gå i vinterdvale, og generelt være i mindre aktivitet når det er ekstrem hetebølge eller tørke. Når det er kraftig regn, har de en tendens til å bevege seg mer på land over større områder. Samme når det er tørke, på jakt etter med fruktbare områder.

De er ikke spesielt sky, og er gjerne fremme på dagtid hvor de tilbringer mye av tiden med å solbade. De er aktive jegere og finner mye av maten sin med å gå langs bunnen av vannet. De er til en viss grad sosiale og stort sett veldig tolerante ovenfor både sine egne artsfrender og andre skilpaddearter, men under parringssesongen kan hannene bli ekstremt territoriale mot hverandre. I naturen kan man ofte observere de sitte sammen i klynger når de soler seg.

Når skilpadden blir forstyrret eller redd, kan den skille ut en ganske vemmelig lukt i selvforsvar fra muskkjertlene. Bortsett fra å bare lukte ganske uhyggelig, så er det ingenting farlig med å få denne lukten på hendene.

En vill trekjøl fotografert i Hong Kong. Foto: Inglourious Reptiles

Kosthold

 Trekjølskilpadden er mer eller mindre en altspiser, og de spiser en stor variasjon av animalsk og planteføde i naturen. Snegler, insekter, kreps, fisk, amfibier, planter og alger er en del av kostholdet deres. Det er heller ikke ukjent at de vil spise på døde, større dyr dersom muligheten er der. 

 

Som hobbydyr

Popularitet

For de som er interessert i å ha vannskilpadde, så finnes det egentlig nesten ingen andre,bedre alternativer enn den kinesiske trekjølskilpadden. De krever mye likt stell som en typisk terrapin, en art som tidligere var veldig vanlig i handelen. Men i motsetning til terrapinen, så blir den kinesiske trekjølen mye mindre og derfor mye mer egnet i fangenskap. (Terrapiner har også i senere tid blitt svartelistet i hele Europa og anset som en invasiv art, og er derfor ikke lovlige i fangenskap.)

Trekjølskilpadden er lett å avle, morsom å observere og ikke så altfor dyrt og vanskelig å ha i fangenskap, og derfor er de også blant de mest populære og fornuftige vannskilpaddene å ha i privat eie.

 

Fargemutasjoner

 Det finnes noen mutasjoner innad arten, dog disse er ikke de enkleste å få tak i, spesielt ikke i Norge. Det har blitt oppdaget T-plus albino, hypomelanistiske, pastel (også kalt Clown), og individer med varierende mønster og farge på skjellene. Oftest oppdager man disse mutasjonene på de kinesiske skilpaddefarmene, da de avler vanvittige mengder med skilpadder hvert år og da er mutasjoner dømt til å skje. 

Håndtering

Som egentlig alle typer vannskilpadder, så er ikke dette en art man har for håndtering. Det er svært vanskelig å håndtere en skilpadde på dyrets premisser, og generelt sett blir de ofte svært stresset av håndtering, da det ikke er naturlig for dem å bli løftet over bakken. De har også et kraftig bitt som kan gjøre veldig vondt. Som generell regel anbefaler ikke NHF å håndtere vannskilpadder, annet enn å nå og da ta en liten ekstra helsesjekk kanskje 1-2 ganger i måneden.

Dersom du er absolutt nødvendig til å måtte håndtere skilpadden, pass på å aldri stå og hold den høyt over bakken, da risiko for å miste den kan være stor. De kan ville grave seg ut av grepet du har på den, og mister du den i bakken risikerer du store skader i skjellet. Sett deg alltid slik at dersom du skulle miste grepet, så faller skilpadden aldri langt ned, eller faller mykt.

Pass alltid på å vask hendene dine godt før og etter du har håndtert din skilpadde. Husk at de svømmer i teorien i sin egen avføring, så for å unngå salmonellasmitte så er det viktig at du har god håndhygiene rundt dette. Ha aldri skilpadden (eller utstyr du bruker til skilpadden) på overflater hvor mat til mennesker prepareres. 

 

 Stell og hold

Hva trenger jeg?

Akvarium, minimum 500 liter, med stor landdel (juvenile under 3 år kan gå i 200 liter)

Et godt utvendig filter (Kun et innvendig filter vil i de fleste tilfeller ikke være kraftige nok)

Varmekolbe til vannet (uknuselig)

Termostat (til varmekilder på land)

Termometer

Substrat og innredning (både til akvariet, og til landdel)

Lysoppsett, her kan flere sammensetninger velges, se eksempler nedenfor.

 

Lysoppsett for UV-lysrør

T5-lysrør med UVB beregnet for soldyrkende dyr

Lysrørsholder eller lysrørsarmatur

Reflektor til lysrør

Varmespot(er)

Sokkel til varmespot

Generell belysning med UVA, gjerne lysrør eller lysrørslamper.

 

Lysoppsett for UV-spotlampe

UV-spotlampe, helst metallhalidpærer som MegaRay eller tilsvarende

Ekstern ballast til evt. Metallhalidpære

Keramisk sokkel til spotlampe, hvis ikke dette følger med evt. Ekstern ballast

Generell belysning med UVA, gjerne lysrør eller lysrørslamper. (hvis lysrør behøves også holder/armatur og reflektor)

Tegning av basic setup til vannskilpadder. Tegning: Marius Sund

Akvarieoppsett

Juvenile: Unge trekjøler er relativt dårlige svømmere, og bør for det første ikke ha veldig høyt vann i sitt akvarium, og bør ha mange muligheter til å klatre opp på en form for overflate enten i form av røtter, stein eller generelt en god landdel de kan sole seg på. Akvariet bør derfor være på rundt 200 liter frem til de er ca 3 år gamle.

Voksne: 1 voksent dyr bør gå i et akvarium på minst 500 liter. Skal man ha en gruppe med 2 hunner og 1 hann så bør akvariet være på nærmere 1000 liter størrelse.

Man fyller vannet ca 60% opp til kanten. Det vil si, at i et akvarium på 500 liter, fyller du opp 300 liter. 

Det er utrolig viktig at man bygger en god landdel til treskjølen. Det holder ikke kun med en liten flyterot eller en av disse “skilpadde-øyene” man får kjøpt i dyrebutikken. De trenger en skikkelig landdel hvor det er plass til å sole seg (plassen for sol må være større dersom du har flere skilpadder og det skal være plass til alle), og de må ha et område med mulighet for å grave og gi gjemsel. Tilbyr man ikke hunner en plass til å legge eggene sine, så kan de ble eggbundet, noe som er fatalt. Graveplassen kan for eksempel ha kokosjord, som for eksempel Exo Terra sin Plantation soil eller liknende. Denne jorden kan du plassere i en stor nok boks til at skilpadden får snudd seg uten problemer i den, og lett kommer ut og inn av den. Det anbefales å også blande inn en del sand i denne jorden, da det forhindrer at så mye jord fester seg på skilpadden og blir dratt tilbake ut i vannet igjen. Boksen kan også dekoreres med litt gressvekster eller for eksempel planter som fredslilje eller grønnrenner. 

Kort fortalt så finnes det egentlig ingen gode kommersielle alternativer til et komplett vannskilpaddeoppsett, så her må du være kreativ og bygge mye selv. Mange velger å bygge en rampe som går ut av et akvarium og inn til et terrarium med landdelen. Man må være litt kreativ og flink med bygging for å helt få dette til. 

Et godt oppsett til en voksen gruppe trekjøl! Bilde: Espen Knutsen

Planter

Her kan du prøve litt ut for å se hva akkurat din skilpadde gjør, men generelt sett så vil alle planter bli spist opp av skilpadden. Kan hende noen individer er mer ivrige på dette enn andre. 

Planter gir mye naturlig gjemsel, som vil gjøre at din skilpadde føler seg tryggere. Plantene vil også hjelpe med å filtrere ut ammoniakk i vannet og spise opp mye av næringen som skilpadden skiller ut fra kloakken. Planter hjelper sådan sett å redusere mengde alger i akvariet. Planter er også visuelt pent å se på, som i gjengjeld vil gjøre at akvariet ditt ser fint og flott ut. Planter du trygt kan bruke i akvariet til din skilpadde er for eksempel Javabregne, javamose, Anubias, Bacopa og sverdplante. Det er viktig at planten du velger ikke er giftig, da skilpadden kan finne på å spise dem.
Dersom skilpadden din spiser opp alle plantene som er nedi vannet, kan du finne kreative løsninger ved å lage øyer hvor landplanter har røttene sine ned i vannet. Eksempelbilde på det her:

Planter på land pleier de å stort sett la være, så her kan du plante en fin jungel over akvariet ditt på landdelen.

 

Filter

 Vannskilpadder er til tider svært grisete dyr, og derfor er det viktig at akvariet ditt har et kraftig utvendig filter som takler forurensningen i akvariet. Fluval FX eller tilsvarende kan være et godt eksempel på hva du bør bruke. 

Vannbytte bør gjøres ca en gang i uken, hvor du bytter ut ca 20-30% av vannmengden.

I motsetning til akvariefisk, så har ikke vannskilpadder noen veldig spesifikke krav til vannverdier, annet enn temperatur og ammoniakknivåer (renslighet). Blir ammoniakknivåene for høye, kan det gjøre skilpadden syk. De fleste dyrebutikker som driver med fisk gjør gratis vannsjekk for deg, så du kan ta med en ren flaske med litt akvarievann og så tester de det for deg. Da må du spesifikt nevne at du egentlig kun er interessert i å finne ut ammoniakknivåene.

 

Substrat

I selve bunnen av akvariet kan du gå for elvesand, eller store steiner. Hovedpoenget her er at substratet er enten så smått eller for stort til å svelges slik at det ikke skaper problemer med fordøyelsen. Unngå grus som er smått nok til å få plass i munnen til skilpadden.

På landdelen er det kjempeviktig å gi de substrat som de kan grave i, spesielt hvis du har hunner. Kokosjord er et godt alternativ her. Det bør bygges slik at skilpadden ikke drar med seg masse kokosjord tilbake i akvariet. En måte å forhindre det på, er å blande inn en god mengde sand i substratet, da det vil forhindre at så mye jord fester seg på selve skilpadden.

Landdel med masse plass, og gravemuligheter. Bilde: Espen Knutsen

Lys/Varme

Treskjølen har høye krav til lysmengde, temperaturer, og UVB-lys. En del av lysmengden kan også komme fra et vindu som ikke har sollys som direkte steker på akvariet. De er avhengig av stabil døgnrytme, med 12 timer lys på, og 12 timer lys av. På vinteren kan man endre det til 10 timer lys på, og 14 timer lys av. Om natten så skal alt lys av. 

Det er kjempeviktig at din skilpadde har tilgang til en solplass hvor de kan tørke skallet sitt helt. Det er ikke bra for sumpskilpadder å være konstant våte, hele døgnet rundt. 

 

Temperatur

22-28 grader i vannet, oppnåes med å ha en varmekolbe i vannet.

24-28 grader generelt på landdelen (viktig at akvariet da ikke står et sted hvor det er mye trekk, og aller helst står i et rom hvor temperaturen holder seg på ca 24-25 grader.)

30-35 grader under en kraftig solplass. 

 

Generell belysning

Vi deler de viktige bestanddelene av sollyset, for reptiler, opp i tre deler: UV-lys, varmestråling, og synlig lys. De to førstnevnte er de som får mest fokus, da de for mange arter er helt essensielle, men god nok generell belysning er også veldig viktig for generell trivsel og et naturlig liv. For en trekjølskilpadde er det stort sett på land og i vannoverflaten generelt god belysning er viktig, men skal man ha undervannsplanter kan det være greit å passe på å få nok lys ned i vannet der de vokser. Til generell belysning finnes det flere løsninger, avhengig av behov og oppsett. Det vanligste, og ofte enkleste, er å gå for LED-lys eller lysrør som dekker hele landdelen(e) og deler av vannet. Skal man bruke LED bør det aller helst være flimmerfri og ensfargede dioder, slik de markedsført til reptiler ofte er.

 

UVB-lys

Vannskilpadder ligger på sone 3 på Ferguson’s skalaen. Det betyr at tilgang til UVB lys er veldig viktig for deres velvære, helse og trivsel. Får de ikke tilgang til UVB lys risikerer du alvorlige sykdommer som metabolsk benskjørhet.
UVB-kilden skal plasseres på samme sted som solplassen er, og du må passe på at du ikke plasserer UV-skilden for nærme overflaten hvor skilpadden er. Er UV-lyset for nærme, kan dette være farlig for dyret pga strålingen, som kan gi hudproblemer og skadet øynene.

Litt avhengig av hvilket produkt eller merke du velger, så bør UVB lys byttes ut ca 1 gang i året. Arcadia, MegaRay og ZooMed har ofte god holdbarhet på sine produkter. Exo-Terra har også UVB-alternativer, men disse mister kraften sin relativt fort og bør byttes ut mer eller mindre hver tredje måned. Et UVB-lys vil fortsatt synlig lyse lenge etter at UVB-kraften har siget ut, så derfor må pærene byttes ut lenge før de slutter å lyse. Tar du over en skilpadde fra noen andre og får med UVB-lys, er det lurest å kjøpe nytt UVB, med mindre selgeren har kvittering på når UVB-pæra ble sist bytta.

UVB-lys skrus av om natten.

 

Luftfuktighet

Akvariet og substratet i graveboksen vil naturlig produsere litt høyere luftfuktighet på landdelen. Sånn sett er det ingenting å tenke på vedrørende luftfuktighet, annet enn at akvariet bør kanskje ikke stå i et rom hvor du fyrer mye ved om vinteren, da det tørker ut luften betraktelig.

 

Fôring

Det finnes mye alternativer på markedet som man kan gi av fôr til sin treskjøl. Noe er bra, annet er dårlig. Det viktigste er egentlig å mate så variert som mulig. For eksempel bør du unngå å alltid gi den samme type pellets, eller å bare variere mellom 3-4 forskjellige matvarer. Et variert kosthold er nøkkelen til en sunnere skilpadde, og minsker risiko for mangelsykdommer og bedre immunforsvar.

Vær obs på at det finnes mange pellets-typer tilgjengelig, men det er langt ifra alle som er å anbefale. En god tommelfingerregel er å unngå pellets med masse knæsje farger som rødt, grønt og gult, og se litt på innholdsfortegnelsen. Er de første 5 ingrediensene faktisk nyttig for skilpadden? Det er nesten ikke til å unngå at hvete er en av de første på lista over innhold i pellets, men hvis de resterende i rekka er potetmel, maismel, soyamel og ris, og ikke særlig mye annet som er likt det en vannskilpadde ville spist i naturen, så bør man trolig unngå å bruke fôret. Arcadia har et veldig godt vannskilpaddefôr som heter TurtleGold, hvor du ser kalsium, reke, diverse insekter og liknende er en del av innholdet. Repashy har også et godt produkt som heter Savory Stew, som er et pulver du lager en kompakt gelè ut av.

Du kan også tilby mye annet fra frysedisken i dyrebutikken, som f.eks mygglarver, blekksprut, mustlingkjøtt, frosne småfisk, etc. Mulighetene her er mange, det viktigste er bare at du er flink med å variere og ikke kun gir det samme hver gang.

Du kan også gi de zophobas, melorm, sirisser og gresshopper som en liten snacks av og til. Fisk, og små mengder rå kylling kan også gies en gang i blant. Kattevåtfôr av høy kvalitet kan også gies av og til.

Av grønt så kan de spise mye av det samme som man ville gitt til en gresk landskilpadde igrunn. Ugress med mørkegrønne blader er bra dersom du får dem til å spise det, som for eksempel løvetann, kløver og skvallerkål, samt litt romanosalat, persille, grønne bønner og litt grønnkål. 

Ungdyr bør mates ca 5 ganger i uken, og med like variert mat som voksne, dog du kan fokusere litt ekstra på mest proteiner det første leveåret. Det er viktig å introdusere de til variert kosthold, da de kan fort bli kresne og kun vil spise “det beste”. Det må man forsøke å unngå, og har man en skilpadde som viser tendenser til å kun ville spise èn type ting, så må du tørre å la skilpadda gå litt sulten slik at den også velger å spise andre ting også.

Voksne bør mates ca 2-5 ganger i uken. Mater du mer enn 2 ganger i uken så begrenser du mengden, enn om du kun mater 2 ganger i uken. Det er lett å overfôre, og da risikere overvekt, da de er på matjakt hele tiden og derfor fremstår som “alltid sultne”, så derfor anbefales det å ikke mate med pellets og proteinrik mat noe oftere enn det. Grønt kan du tilby litt oftere. 

Sepiaskall bør de ha tilgjengelig for å selv kunne vurdere om de trenger mer kalsium i kostholdet.

 

Fisk sammen med skilpaddene?

Det er et noe omdiskutert tema om man egentlig bør ha akvariefisk sammen med vannskilpadder. Noen sier det går fint, andre mener det påfører fisken unødvendig stress og lidelse. Vannskilpadder er glad i å smake på fisken dersom de får tak i dem, og fisken kan oppleve det svært stressende å ha en skilpadde som svømmer konstant rundt i deres akvarium. Det sies at man kan ha Ancistrus-maller, da “de vil rydde opp i rotet til skilpadden” – men dette stemmer nok ikke helt. Ancistrusen er glad i alger og den trenger også spesialfôr for å trives, og bør ikke tvinges til å leve på restene etter en skilpadde.

Med tanke på fiskens velferd, så vil NHF fraråde å ha fisk i samme akvarium.

 

Kan flere holde sammen?

Generelt sett så bør de alltid holdes fler sammen, men akvariet må også være stort nok slik at man unngår unødvendig krangling om plassen. Hanner kan slåss, og derfor bør man kanskje heller forsøke å ha hunner sammen istedet. Hanner bør kun gå sammen med hunner dersom du har ønske om å drive oppdrett. Konstant egglegging for hunnene og press fra hannene kan være en stor påkjennelse for dem.

Akvariet må være stort, og de må ha en stor nok solplass til at flere kan sole seg samtidig. Da må man gjerne sette opp minst to varmelamper som får rikelig med UVB lys. 

Selv om det er å forvente litt knuffing og småkrangling vil oppstå, særlig ved introduksjon av nye individer, så bør du følge litt med. Dersom det blir betydelige mengder bølling og vold mellom skilpaddene, bør de skilles.

 

Vinterdvale

Selv om det er dokumentert at individer kan finne på å dvale i naturen, så er det ytterst få som dvaler sine i fangenskap, da det ser ikke ut til at det er noe arten egentlig trenger.

 

Til tross for en litt gamle skader på skjellet, legg merke til hvor vakkert og sunt dette skallet er på en vill trekjølskilpadde! Foto: Inglourious Reptiles

Vanlige sykdommer

Som med de fleste reptiler, så er de fleste sykdommer ofte hold-betignet. Altså dersom noe ved stell- og holdet ikke er optimalt, så blir de mer utsatt for sykdommer og problemer. Trekjølskilpadden er generelt sett en veldig robust skilpadde som sjeldent blir syk, men enkelte ting er greit å være klar over:

Metabolsk benskjørhet (MBD)

Alle reptiler kan få MBD dersom de ikke får nok vitamin D3 (gjennom pulverform og/eller UVB-lys) og kalsium. Dersom skilpadden da ikke får UVB-lys, vitamin D3 og/eller kalsium, vil kroppen begynne å trekke ut kalsium fra skjelettet for å opprettholde et livsviktig innhold av kalsium i blod og muskler. Når kalsium trekkes ut av skjelettet blir dette dermed svakere, mer porøst og skjelettet kan få store skjevheter, bli «mykt», det knekker lett og leddene kan svulme opp. Det er sett tilfeller der sykdommen har kommet så langt at dyrene ikke har kunnet bevege seg. MBD er veldig vanskelig å rette opp i igjen, og omtrent helt umulig å fikse igjen dersom det har gått for langt.

Dette er en sykdom som er 100% uunngåelig så lenge du som eier gir skilpadden din det den trenger av utstyr og stell.

 

Skjellråte

Skjellråte er en sykdom forårsaket av sopp eller bakteriell infeksjon. Det vil se ut som at skallet sprekker, eller flasser, eller blir misfarget. Denne sykdommen kan oppstå dersom skallet har fått en skade. Skallet kan da også få et slimete belegg, og lukte veldig vondt. 

Under møkkete forhold (for sjeldent vannbytte, for dårlig filter, overfôring) øker man også sjansen for bakterielle infeksjoner. Det er også viktig at skilpadden har tilgang til et sted hvor den kan varme seg godt opp og tørke skallet sitt for å unngå dette.

Det er viktig at dette behandles så fort som mulig, for å unngå permanente skader. Kontakt din veterinær.

 

Prolaps

Skilpaddens kloakk er i en åpning under halen, og har tre funksjoner: avføring, urin og forplantning. Skilpadder, som andre reptiler, produserer urinsyre i form av relativt harde, hvite klumper, og kan ikke oppløses i vann.

Dersom skilpadden er dehydrert eller har et kosthold med mye oksalsyre så kan urinsyren bli til en hard «stein» som er vanskelig å få ut. Skilpadden vil forsøke å presse den ut, og dersom steinen er for stor og hard så risikerer man at kloakken får en prolaps.

Dersom dette skulle skje, så må dette fikses hos veterinær. Det du kan gjøre øyeblikkelig hjemme hos deg er å plassere skilpadden i lunkent, rent vann med litt sukker oppi. Sukkeret vil hjelpe vevet å trekke seg litt sammen, og ha større sjans for å trekke seg inn igjen. Frem til veterinærbesøk så er det viktig å holde dette området fuktig og rent.

 

Overvekt

Det er veldig lett å overfôre vannskilpadder, da deres entusiasme for mat kan ofte feiltolkes som at de sulter. Derfor er det viktig at du følger litt med på vekten hos voksne individer, og heller justerer fôringen utifra om dyret går opp eller ned i vekt. Overvekt vil bli tydelig hos en vannskilpadde, da den bløte huden rundt beina og nakken vil se oppblåst ut og “tyte” ut fra skallet. Går skilpadden overvektig over lengre tid, så vil dette korte ned livet betraktelig og forårsake mange helseproblemer.

 

Eggbinding/Leggenød

Alle hunndyr av reptiler kan legge egg selv om de ikke har gått med en hann før. Derfor er det uhyre viktig å tilby en plass for vannskilpadder hvor de kan grave i jord. Dersom hunnene ikke har dette, så kan de bli gående med eggene inni seg og nekte å legge dem, som etter kort tid vil ta livet av dem.

Eggbinding kan også komme av andre årsaker, slik som feilernæring, for store egg, feil temperatur og fuktighet, skader eller sykdom. I Noen tilfeller sitter eggene så fast at hunnen forsøk på å presse dem ut kan sprenge blodårer og skape infeksjoner.

Ved eggbinding vil skilpadden virke veldig rastløs og stresset, og prøve å grave på hvilket som helst sted i desperasjon. I noen tilfeller vil også kloakken til dyret se hovent ut. Øyeblikkelig veterinærtilsyn kreves.

 

Når bør jeg ta med skilpadden min til en veterinær?

Det er ikke alltid like lett å vite hva det er som kan være galt, men dersom du ser noen av disse tegnene så er det lurt å kontakte veterinær:

 •         Hovne øyne
 •         Gaper mye med munnen
 •         Øyne eller nese som renner
 •         Svak og letargisk
 •         Betydelig tap av vekt
 •         Ulyder i pust
 •         Hengende hode
 •         Kuler i huden eller i skallet
 •         Ved prolaps
 •         Åpne sår

Foto: Thor Håkonsen

 

Oppdrett

I og med at trekjølskilpadder bør anses for å være for de “spesielt interesserte”, så er det et visst nivå med ansvar som medfølger dersom man velger å drive oppdrett på en slik art. Sørg for at du aldri bringer fler inn i verden enn hva du selv klarer å ta vare på. Det kan ta lang tid før man finner eventuelle kjøpere til ungene, og som man ser i faktaarket her så har trekjølen plasskrevende, økonomiske og tidskrevende krav til stell og hold. Skilpadder er dessverre veldig utsatt for å bli “kasteballer” på markedet, så derfor er det lurt å sjekke hvordan markedet har vært de siste månedene før man velger å starte oppdrett. Alternativt kun klekke frem et par av eggene, og heller legge resten i fryseren.

Før man prøver oppdrett, bør man ha noen års erfaring med å ha arten selv. Ikke minst, før man starter oppdrett, så må hunnen ha muligheten til å gå opp på land hvor det er gravemuligheter. 

Noen velger å ha hanner og hunner sammen hele tiden, mens andre velger å ha kun ett kjønn per kar, og heller introdusere avlshannen når tiden er klar. Avlssesongen starter vanligvis tidlig vår, rundt mars, og vil vare frem til ca midten av sommer. De vil vanligvis legge to runder med egg, med normalt sett 2-6 egg per gang.

Graviditetstegn og preparasjoner

Etter en suksessfull parring, så vil det ta maks 2 måneder til egg blir lagt. Det er igjen svært viktig at hunnen har et sted å legge eggene sine nå. Etter ca en måned kan du begynne å sjekke områdene med jord om det har blitt gravd der.

Under graviditeten vil hunnen mest sannsynlig bli mindre og mindre interessert i mat, og man vil se henne bruke mye mer tid på solbading. 

 

Egg/Inkubering

Når eggene er lagt, kan du grave disse frem og plassere dem i en boks med fuktig spaghnum mose. Pass på at du ikke roterer på eggene, slik at overflaten som peker oppover forblir pekende oppover når du plasserer eggene i klekkeren. Still en inkubator på et sted mellom 26,5 – 28,5 grader, pass på at inkubatoren holder en stabil temperatur. Det tar mellom 50-80 dager for eggene å klekke.

Stell av små

Når de små begynner å klekke frem, så er stell og hold av disse ganske likt som de voksne. Det kan være lurt å ha et lite “baby-kar” til ungene som de kan være i de første par månedene. Temperaturer og oppsett generelt skal være det samme som det er hos de voksne, som tidligere forklart i dette faktaarket.

Når de er små, så er det viktig å ikke stresse de for mye (uansett hvor søte de er, pass på at du ikke håndterer de i denne fasen!). Det viktigste fokuset ditt nå vil være å få dem til å spise mat. Introduser så mange forskjellige varianter av mat til dem, og vedlikehold dette frem til dagen de eventuelt skal selges til nye eiere. Skilpadder som ikke har blitt tilbudt et variert kosthold helt fra tidlig av, vil ofte få svært kresne og vanskelige matvaner som er utfordrende å vende av med.

De små er ikke så veldig dyktige svømmere enda, så pass på at vannet ikke er altfor dypt i starten, og at de har områder med lett tilgjengelighet hvor de kan ligge tørt.

Foto: Thor Håkonsen

 

Tenk over dette før kjøp

Hva skal man se etter

Ved handel av vannskilpadde, bør du gjøre deg kjent med hvordan en frisk skilpadde skal se ut. Øyene skal være klare, det skal ikke være noe puss rundt nesen, skjellet skal se rent ut uten skader eller misfarge, og skallet skal også føles hardt ut når du tar på det og presser litt lett på det. Øynene skal ikke se hovne ut. Skallet på skilpadden er viktig å studere. Hvis det flasser veldig, kan dette være tegn på sykdom. Skallet skal ha en jevn og forholdsvis glatt overflate, med de klassiske tre radene med kjøl langs ryggen. Ujevnheter kan være tegn på sykdom.

En veldig viktig ting å passe på når man skal anskaffe seg en vannskilpadde, er å virkelig dobbelsjekke at det er riktig art. Det dukker stadig opp ulovlige arter på Finn, og de er ofte ikke så enkle å se forskjellen på hvis man ikke er dyktig på skilpadder. Enkelte skilpadder som rødøret og guløret terrapin er atpåtil svartelistet i hele Europa, og dersom du uheldigvis kjøper en slik ved en feiltagelse så er det ingen annen råd enn å avlive den.

Så vær sikker på at du klarer å identifisere vannskilpadden som er til salgs, og hvis du syns det er vanskelig så må du gjerne spørre oss i foreningen via e-post eller Facebook-siden vår.

Hva som kan være viktig å spørre selger/oppdretter om før kjøp

Forhør deg alltid med selgeren om hvor de eventuelt har fått skilpadden fra, dersom de ikke har avlet den frem selv. Om de har avlet den frem selv, spør de gjerne litt om hva slags type mat skilpadden har fått fra den ble klekket. Dersom det er en veldig ung skilpadde du skal ha, så bør du spørre om selger kan vise deg en fôring, enten via en film de sender deg, over Facetime eller når du er der for å hente skilpadden. Det er viktig å vite at en ung skilpadde er såpass etablert at den har sunt matvett, slik at du som ny eier slipper å bekymre deg for det. 

Er det en eldre skilpadde, kan du gjerne forhøre deg om kosthold her også. Får den mye av det samme hver gang, eller er det variert? Har den noen gang vært syk før? Har den vært på sjekk hos veterinær før? 

Hvis mulig, be selgeren om å enten vise deg eller sende deg en nylig tatt video av skilpadden under fôring. En frisk skilpadde bør ha godt matvett og være ivrig under fôring. Hvis den ikke er interessert, kan dette være tegn på sykdom.

 

 

Er kinesisk trekjølskilpadde noe for deg?

Generelt om hvordan de er å ha som hobbydyr

Er man en skilpadde-entusiast, så har man jo dessverre ikke så voldsomt mye å velge mellom i Norge. Heldigvis er den kinesiske trekjølskilpadden et veldig godt valg for deg som syns skilpadder virker spennende. Husk at dette er en art som aller helst trives best i sitt akvarium, den er en typisk “se, men helst ikke røre så mye” type hobbydyr, og det er viktig at du har både plass og økonomi til å gi dyret det den trenger. IKKE kjøp et for lite akvarium og tenk at du med tiden vil kjøpe et større ett – et voksent individ bør gå i et optimalt akvarium med en eneste gang.

Det er viktig at du allerede har sjekket litt rundt om du har tilgang på veterinær, for man vet aldri når man trenger det. Har dyrebutikkene i ditt nærområde godt nok utvalg i fôr til din skilpadde?

Som egentlig alle skilpadder, så egner de seg svært dårlig som kjæledyr for barn. Skilpadder lever lenge, hvilket betyr at dette er ikke et dyr du skaffer deg med den forutsetningen at dere bare skal ha den i et år eller tre. Barn ønsker ofte dyr de kan håndtere og få et forhold til, og skilpadder er altfor kompliserte og for lite sosiale med mennesker til at det vil være et godt valg for et barn, uansett hvor søte barn syns skilpadder er. Du som foreldre MÅ også være interessert og investert i skilpaddeholdet dersom dette skal være et godt valg av hobbydyr. 

 

Fordeler og utfordringer ved hold av arten

Positiv:

 • Relativ hardfør.
 • Aktiv og våken art.
 • Fôr er lett tilgjengelig.
 • Kan holdes innendørs hele året.

 

Utfordringer:

 • Krever stort akvarium med kraftig pumpe og stort filter, og regelmessig vannbytting.
 • Kan normalt sett ikke kombineres med fisk, da de blir spist.
 • Må ha et godt lysoppsett med varme og UVB lys.
 • Lever lenge – dette er et dyr du har i mange år!

 

Anbefalt litteratur om arten

https://reptilesmagazine.com/reeves-turtle-care/

https://www.hetterrarium.com/a-52953304/chelonian-care/mauremys-reevesii-chinese-pondturtle-care/

https://moskusskildpadde.dk/52068914/228707818

Print Friendly, PDF & Email