Nytt reptil i hus? Dette bør du vite!


Kanskje du skal på din første reptilmesse – kanskje du snart skal hente ditt første reptil hos en oppdretter eller selger. Hva enn situasjonen er, her har vi samlet opp noen viktige punkter for deg som henter hjem et nytt reptil.

Terrariet skal stå klart

Det er kjempeviktig for dyret ditt at terrariet er ferdig og klargjort for innflytting før du kommer hjem med ditt nye reptil. Terrariet bør ha vært i drift en periode slik at det har stabilisert seg og du har full kontroll over temperaturer og luftfuktighet. Terrariet skal være innredet etter artens krav. Dersom dette ikke er i orden, risikerer du unødvendig stress, som igjen kan påvirke dyrets immunforsvar, og øke risiko for sykdommer og problemer, slik som luftveisinfeksjoner, apati og matvegring.

På grunn av dette anbefaler vi ikke å kjøpe både terrarium og reptil på samme dag.

 

Gi reptilet ro

Det er fullt forståelig at du har lyst til å håndtere ditt nye reptil med en gang – men dette kan oppleves veldig stressende for dyret ditt. Dyret ditt er allerede stresset etter transport og det å bli plassert et helt nytt og ukjent miljø. Det er derfor viktig å gi dyret ditt minimum 7 dager med ro og fred, uten unødvendig håndtering.

Det er utelukkende positivt å la reptilet være i fred den første tiden, og det vil minimere sjansen for at reptilet får negative opplevelser med deg, redusere stress og stressrelaterte sykdommer, og øke sjansen for at dyret vil akseptere mat når du tilbyr det.

Ofte vil man oppleve en helt annen type atferd hos dyret den første uka i nytt hjem enn hvordan dyret normalt sett ellers er. Mange rapporterer om at “slangen var jo så grei hos tidligere eier, nå sitter den bare å hogger etter meg!” Dette er dyrets måte å fortelle at du har vært altfor frampå, og du må gi den tid og plass til å finne ro og trygghet. Det kan også svinge andre veien, at dyr som er veldig stresset vil bli apatiske og handlingsløse – for å så bli ganske sprelske og kanskje til og med ganske defensive straks de blir litt varm å trøya.

Ved å gi dyret ro den første tiden, så:

  • Reduseres risikoen for at reptilet får en negativ opplevelse med deg.
  • Øker sjansen for at reptilet vil spise når du tilbyr mat.
  • Reduseres stress i en allerede stressende situasjon fra å være på et nytt sted.
  • Reduseres sjansen for stressrelaterte sykdommer.

Generelt sett er det utelukkende kun positivt å la reptilet være i fred den første perioden. Så kan du heller så smått starte å håndtere litt når dyret har fått sjansen til å finne ro. Håndteringen bør ikke vare lengre enn kun 5-15 minutter, maks et par ganger i uken. Samt så finnes det arter på positivlisten som helst ikke vil la seg håndtere i det hele tatt, slik som daggekko, hagetreboa, skilpadder og grønn trepyton.

Du bør heller ikke håndtere reptilet før du vet at det spiser godt uten problemer.

 

Bør reptilet få mat med en gang?

Reptiler spiser sjeldnere enn pattedyr, og derfor klarer de seg også helt fint uten mat en viss periode. Dette varierer dog litt utfra om det er snakk om en slange, en øgle eller en skilpadde:

Slanger: Først og fremst er det lite trolig at en slange vil spise på første eller andre innflyttingsdag, og derfor vil du antakelig kaste bort maten du tiner opp så tidlig, og dersom slangen spiser, så er den allikevel fortsatt stresset etter å ha blitt flyttet til et helt ukjent terrarium, og dermed øker risikoen for at slangen kaster opp maten igjen. Det anbefales derfor å vente omtrent en uke før du tilbyr dyret mat første gang. Har du en slange som ikke vil spise, så er det kjempeviktig å ikke håndtere slangen før den faktisk spiser regelmessig (mer enn 3 ganger).

Øgler og skilpadder: Øgler og skilpadder kan man gjerne tilby mat allerede andre dagen i nytt hjem, men ikke bli frustrert dersom de ikke spiser med en gang. Dyr er forskjellige, og mens noen kanskje vil spise mat med det samme, så er det andre dyr som trenger en stund før de føler seg trygge nok til å spise. Dersom du har en øgle eller skilpadde som ikke vil spise mat den første uka så er ikke det noe problem. Bare pass på å ikke håndtere dyret før du har sett det spise.

Går det mer enn 3 uker, og dyret fortsatt ikke har spist, så må du se over terrarieoppsettet ditt.

 

Karantene

Du vet aldri hva slags uhumskheter dyret ditt kan ha med seg, og derfor er det kjempeviktig at du setter dyret ditt i karantene i et separat rom dersom du har andre reptiler fra før. Karantenetiden bør være minimum 3 måneder, men gjerne lenger. Karantenetiden bør være såpass lang, fordi det finnes en del sykdommer – enkelte av dem dødelige – som ikke gir synlige symptomer før etter flere måneder.

Hvis du ikke har andre reptiler fra før av, kan du se bort fra dette punktet.

 

Her finner du en enklere PDF-versjon du kan printe ut og gi dine kjøpere.

Nytt reptil i hus

Print Friendly, PDF & Email