Kjempedaggekko


Skrevet av Camilla Bjerke

Vitenskapelig navn: Phelsuma grandis (tidl. P. madagascariensis grandis)

Norsk navn: Kjempedaggekko

Engelsk navn: Giant day gecko

 

 

Introduksjon

Kjempedaggekkoen er en relativt stor, trelevende gekko. Den er en av de få gekkoartene som er aktive om dagen fremfor natten og har flotte, sterke farger som er lett å forelske seg i. Arten er uhyrlig kjapp, og på grunn av sin ømfintlige hud så skal den ikke håndteres – men den gjør seg utrolig godt i et flott beplantet tropisk terrarium og er svært en karismatisk og søt liten tass.

 

Utseende

De har en sterk flott grønn som basisfarge, med røde flekker på hodet og nedover ryggen. Huden er myk og skjør, og tåler ikke å bli tatt på av menneskehender. På hver fot har gekkoen små hår som gjør at de kan klatre på det meste av rette overflater, inkludert glass. De har store, våkne øyne uten øyelokk, og må derfor slikke seg over øynene når de skal rengjøres for rusk. De har en lang, fyldig hale som kan slippes dersom gekkoen blir skremt eller holdt fast. Halen vil vokse ut igjen som rosa, og etter mange uker bli grønn igjen.

 

Undersiden av tærne til en daggekko. Alle de små hvite radene er millioner av mikroskopiske små hår! Foto: Marius Sund

 

Det finnes noen morfologiske forskjeller på hunn og hann, som blant annet at hannen har større kropp og større hode enn hunnen. En voksen hann vil ha åpne porer på undersiden mellom bakbeina, rett ovenfor kloakken.

Hanner vil få store, mørke femoralporer mellom bakbeina på undersiden. Hunner vil også ha en svak antydning til porene, men disse vil være lukket og veldig små. Halen til hanner vil også se litt tykkere ut ved roten/kloakken, da det er her hemipenisene ligger.

 

I den sorte sirkelen ser du raden med store porer. Dette er en hann! Foto: Marius Sund

 

Størrelse

Kan bli 30cm, hunnene er noe mindre (ca 25cm). Regnes med som en relativt stor gekko.

 

Alder

I gjennomsnitt 6-8 år, men de har blitt dokumentert opp til 20 år.

 

Om dyret i naturen

Habitat

 

 

Selv om dette er en gekko som gjerne holder seg nær bebyggelse og mennesker, så er det relativt lite som vites om artens utbredelse. Det man hittil vet er at arten er svært tallrik på Madagaskars nordøstre kyst, og i områder rundt Sambirano regionen i nordvest. Den er også å finnes på øya Nosy Be, som ellers er svært kjent for sine fargerrike panterkameleoner.

Det er ingen tvil om at arten er tallrik, men samtidig må det mer forskning til for å forstå nøyaktig hvor utbredt arten er utenfor disse områdene her. Flere forskere er overbevist om at arten finnes i flere områder på Madagaskar enn hva som hittil er dokumentert.

Daggekkoen holder seg gjerne på havnivå, men har også blitt funnet 900 m opp i fjellene. Arten trives i tropiske, tette skogområder med høy luftfuktighet, som holder seg ganske stabilt mellom 70-80% året igjennom. Temperaturen er også relativt stabil, og dropper gjerne til ca 22 grader om natten og opp til 30-31 grader om dagen.

Arten er også å finne i Mauritius, Afghanistan, Florida, Hawaii og Réunion (liten øy et stykke øst for Madagaskar,) men her er arten introdusert og ikke velkommen.

 

 

Naturlig atferd i naturen

Disse øglene lever hovedsakelig i trærne og i busker, og hopper lett mellom tette greiner. I naturen vil hannene danne territorier og beskytte områder med livet som innsats. Hanner lar hunner komme innenfor disse områdene for å parre seg med dem, og dersom hanner krysser grenser vil de slåss. Hannene er spesielt territoriale under parringsesongen og vil konkurrere med hverandre konstant.

 

 To daggekkoer fotografert på Madagaskar. Foto: Thor Håkonsen

 

Kosthold

I naturen spiser de i hovedsak insekter, men også mye frukt og nektar. De er som mange andre reptiler veldig opportunistiske så de kan i tillegg finne på å spise små øgler, til og med pattedyr, men dette er så sjeldent at det regnes ikke med i kostholdet i fangenskap.

 

Som hobbydyr

Tidlig historie

Denne arten var relativt sjelden i hobbyen frem til midten av 1980, og var derfor relativt dyre på denne tiden. Dette endret seg fort når man oppdaget hvor lette de var å avle på, og har dermed eksplodert i antall siden den tid og er derfor relativt billige i handel også.

 

Popularitet

Daggekkoer er svært vanlige i hobbyen, både internasjonalt og i Skandinavia.

 

Fargemutasjoner

Denne arten er ikke spesielt variabel når det gjelder mutasjoner. Det finnes mutasjoner som har mer rødt, mer blått eller mindre rødt i fargene, men ellers er mutasjonene enn så lenge svært få og ikke veldig vanlig på markedet.

 

Stell og hold

Terrarieoppsett

Terrariet bør være høyt, med minimumsgrensen på 90 cm i høyden, 60 cm i dybde og 40 cm lengde. Denne arten vil bruke all plass den får, så derfor anbefaler vi å gjerne gi dyret et stort terrarium fremfor et lite. Terrariet kan innredes med xaxim eller korkbark på 3 av sidene i terrariet, som brytes opp av ugjevnheter i form av planter, røtter eller steiner og slikt. Dette er fordi gekkoføttene får overraskende dårlig feste på ren, flat xaxim (særlig når terrariet dusjes), og dermed vil gekkoen heller foretrekke å sitte på frontglasset enn inni selve terrariet.

Disse gekkoene er kjent for å sitte mye fremme og synlige, spesielt dersom de føler de har mange trygge gjemmested-alternativer å trekke seg tilbake til.

Du bør også innrede med litt greiner og bambusrør i terrariet, både vertikalt og horisontalt, som passerer områder hvor gekkoen kan få tilgang til UV lys og solplass.

Vannskål er ikke nødvendig, da gekkoen vil drikke vanndråper av bladene under dusjing.

Det er utrolig viktig i tropiske terrarier at luften ikke står stille og stagnerer, samtidig som at det ikke er overflødig lufting slik at luftfuktigheten ikke fungerer godt nok. Terrariet bør ha lufting både nederst i terrariet, samt helt i toppen, og stå i et rom hvor det ikke er trekk.

 

Et terra passende for èn daggekko. Foto: Marius Sund

 

Substrat

Siden de skal ha et tropisk miljø, så anbefales det bark, ugjødslet jord eller kokosfiber som substrat. Gekkoen tilbringer lite til ingen tid på bakken, og man slipper å bekymre seg for at gekkoen vil spise substrat. Substratet hjelper på å holde på fuktigheten, og gjør det lettere for deg å ta ut bæsj dersom det trengs.

 

Lys/Varme

En døgnrytme på 12 timer på, 12 timer av fungerer fint.

Daggekkoen er tolerant for store temperaturforskjeller, og bør ha en solplass på rundt 30-35 grader, mens terrariet holder en gradient av 23-25 grader. Om natten kan temperaturen droppe til 22-23 grader jevnt over.

Daggekkoer skal også ha UV lys, dog de trenger ikke like sterk UV som for eksempel en skjeggagam. Et T5 lysrør som avgir UVB og UVA holder. Husk at UV-stråler ikke trenger igjennom glass, så derfor må lysrører plasseres inne i terrariet, eller oppå en lufterist med forholdsvis tynn netting og store luftehull. Dette er fordi at en bred lufterist med små luftehull vil reflektere UV-strålene vekk fra terrariet.

 

Luftfuktighet

Dette er tropiske dyr som skal gjerne ha en luftfuktighet mellom 50-85%, og terrariet må derfor dusjes 1-2 ganger om dagen. (eller oftere, avhengig av hvor stort terrariet er og hvor mye planter man har i det.) Levende planter holder godt på luftfuktigheten, særlig om plantene fyller «tomrommet» som oppstår i midten av terrariet. Det hindrer vann å fordampe så fort. Man kan enten installere et automatisk vanningsystem eller spraye manuelt med en god pumpesprayflaske som gir en god «dis».

Etter det har blitt dusjet, så bør terrariet vise kondens i ca 1-2 timer etterpå. Hvis dette ikke skjer, så betyr det at spray-tiden var for kort, eller at det er for god ventilasjon i terrariet, at temperaturene er for lave eller at spraydråpene var for store. (Ikke nok «dis»)

OBS: «Luftfuktighet» betyr ikke «konstant klissvått inventar». Det er viktig at greinene i terrariet får tørke helt opp regelmessig, ellers vil de råtne, så litt variasjon i dusjregimet gjennom uka er en fordel.

 

Et tropisk terrarium med automatisk fogger. Foto: Marius Sund

 

Fôring

Spiser hovedsakelig insekter og fruktgrøt. De fungerer bra på et kosthold med 60% insekter og 40% Day Gecko Diet, evt. Crested Gecko Diet. Most banan og mango kan gies som «godis», men er ikke et fullverdig fôr i lengden. Husk å krydre insekter med kalsium og D3 vitaminer.

Sirisser og dubia kakerlakker er bra som basismat, mens insekter som melorm og zophobaslarver bør kun gies som en liten godis iblant da disse kan være litt vanskelige å fordøye på grunn av mye exoskjelett og lite næring.

Alle fôrdyr som gies bør mates med sunn og frisk mat minimum 24 timer før de mates bort til øglene. Dette er for å forsikre at maten du gir er full av god næring som gekkoen drar nytte av.

Kan flere holde sammen?

Fordi dette er en svært territorial art så anbefales det å kun ha 1 individ per terrarium. Hanner kan og vil slåss til døden. 1 hann og 1 hunn pleier å gå greit sammen, men da må man være obs på at de vil parre og hunnene er eksperter på å gjemme egg. Derfor kan du fort ende opp med mye uønskede kull. Hunner kan også slåss dersom huset sammen. Siden disse gekkoene har ganske tynn hud, så er det lite slåssing som skal til før de ender opp med stygge sår og arr.

 

Vanlige sykdommer og problemer

Disse gekkoene er hardføre og relativt problemfrie dyr sånn sett, men det er et par ting man burde være oppmerksom på:

 

Metabolic Bone Disease

Som de fleste øgler, så vil feil hold i forhold til UVB og vitaminer resultere i noe som heter Metabolic Bone Disease. Sykdommen gjør at skjelettet blir mykt fordi kroppen ikke har fått nok kalsium og/eller riktig UVB lys. MBD tar en stund før det faktisk er mulig å se det fysisk på dyret, og når det går så langt at kjeven begynner å se ruglete og skjev og ut halen er krøkete så er det svært kritisk. Veterinær bør kontaktes så fort du har mistanke.

MBD kan aldri korrigeres slik at dyret vil se normalt ut igjen etterpå, men så lenge prosessen ikke har gått for langt kan dyret gies behandling for å stoppe prosessen å bli verre.

 

Hudproblemer

Dersom terrariet er skittent og/eller konstant vått og fuktig, kan gekkoen utvikle hudsykdommer som sopp og infeksjoner. Dersom du ser at huden har fått sopp-liknende flekker bør du kontakte veterinær så snart som mulig for å stoppe problemet å bli verre.

 

Hamskiftproblemer

Dersom terrariet ikke har riktig luftfuktighet vil gekkoen slite med å skifte ham normalt. Dersom det sitter fast hamrester rundt tær og på hodet så må du øke luftfuktigheten din. Siden daggekkoer er så skjøre i huden sin så anbefales det ikke å prøve å rive av hamrester, men heller forsøke å gi gekkoen muligheten til å fikse problemet selv med å gi den høy luftfuktighet og dusj flere ganger om dagen.

 

Her er en gekko midt i fasen av å skifte ham, og så lenge alt er av iløpet av en time eller to så trenger du ikke å blande deg inn for å hjelpe. Foto: Marius Sund

 

Haleslipp

Haleslipp i seg selv er ikke en sykdom eller et problem, men dersom gekkoen din har sluppet halen er det viktig å holde øyet med stumpen for å være sikker på at det ikke dukker opp infeksjoner eller andre problemer. Veterinær er ikke nødvendig å kontakte med mindre det ser betent ut.

 

Oppdrett

Daggekkoer blir kjønnsmodne rundt 1 års alderen, og er svært så produktive når de først er i gang. Hanner vil «flørte» med damene med å vise seg frem og «boppe» med hodet opp og ned mot hunnen. Han vil også lage små, myke kvekkelyder. Dersom hunnen er interessert vil hannen klatre på ryggen hennes og bite seg fast rett bak nakken hennes. Dette kan se brutalt ut, men går som regel fint.

 

En dag gammel, og utrolig søt! Foto: Marius Sund

 

Graviditetstegn og preparasjoner

Det er ikke alltid like lett å se om hunnen er gravid, men desto mer hun nærmer seg egglegging desto tjukkere vil hun bli i den nedre delen av magen. Dersom denne tjukke magen plutselig forsvinner så bør du gå over terrariet for å se etter egg. De er eksperter på å gjemme egg bak inventar.

Hunnen vil legge en serie med egg med rundt 1 måneds mellomrom over en periode på ca 3-4 måneder. Per gang vil hun legge stort sett 2 egg.

 

Egg/Inkubering

Eggene er hardføre, og vil fint klekke i selve terrariet de ble lagt i, men siden voksne dyr vil spise små gekkoer (selv om det er deres egne unger) så anbefales det å ta eggene ut og klekke de i en klekker. Når du flytter egg må du passe på å holde de samme vei de ble lagt – siden som peker opp MÅ peke opp hele tiden pga en luftboble som dannes inne i egget. Dersom egget roteres på vil ungen dø.

De legger oftest 2 egg per gang, og disse er klistret fast i hverandre. Prøv ikke å separer dem, da kan egget ryke. Temperaturen i klekkeren bør holde en temperatur på 28 grader og rundt 70-80 luftfuktighet. Pass på at eggene ikke får vann på seg, da dette gjør at egget mugner og dør.

Det tar ca 38-50 dager før eggene klekker.

 

Stell av små

Nyfødte daggekkoer er små, men enkle å stelle. De krever de samme temperaturer og luftfuktighet som de voksne gjør, og spiser det samme. Nyfødte gekkoer skal mates med små insekter (små sirisser, små dubia eller bananfluer).

De vokser svært hurtig og vær forberedt på at de vil trenge et stort terrarium etter 5-6 måneder. De bør huses individuelt, da apetitten på de små kan være ganske nådeløs, og de større ungene vil med tiden jakte på de mindre ungene.

 

Nyklekt liten tass, får perfekt plass på fingertuppen! Foto: Camilla Bjerke

Tenk over dette før kjøp

Hva skal man se etter

Huden til gekkoen skal ha en jevn grønnfarge uten åpne sår. Øynene skal se klare ut uten riper eller merker. Nesebor skal være rene uten noen antydning til stivnet snørr eller liknende. Kroppen, inkludert tærne, skal være fri for hamrester. Man skal ikke kunne se antydning til hoftebein, og halen skal ha en rund, tykk fasong.

Ikke kjøp dyr som er yngre enn 2 måneder gamle. Dyr som er under 2 måneder er fremdeles i risikofasen for plutselig død uten at man ser noen åpenbar grunn til hva som var årsaken til det. Seriøse selgere vil ikke selge dyr før de er over 2 måneder.

 

Hva som kan være viktig å spørre selger/oppdretter om før kjøp

Kan være greit å spørre oppdretter om hva dyret har fått av mat, om den har preferanser på insekter og om den har fått Day Gecko Diet/Crested Gecko Diet før.

Spør også om dyret har vært sykt mens den har vært hos tidligere eier.

 

 

Anbefalt litteratur om arten

Day Geckos – Frank Bruse, Michael Meyer, Wolfgang Schmidt

Day Geckos – Richard Bartlett, Patricia Bartlett

 

Skrevet av Camilla Bjerke

Print Friendly, PDF & Email