Kranset gekko


Skrevet av Camilla Bjerke

Vitenskapelig navn: Correlophus ciliatus

Norsk navn: Kranset gekko

Engelsk navn: Crested gecko

 

Introduksjon

Kranset gekko gikk fra å ha status utryddet til å bli en av verdens mest mangfoldige og populære gekkoer i reptilhobbyen. De er lettstelte, robuste og trives utmerket godt som terrariedyr så lenge noen få, enkle behov er møtt.
I 2012 skiftet kranset gekko navnet fra Rhacodactylus til Correlophus.

 

Utseende

Kranset gekko kommer i en rekke forskjellige farger, men mest vanlig er en solid bunnfarge som f.eks sjokoladebrun, olivenbrun, rød eller gul med litt lyse farger langs ryggen eller på sidene.

De har en myk, gummiaktig hud, og på fotsålene har den masse små hår som hjelper den å klatre på glatte overflater. De har ikke øyelokk, så de rengjør øynene med tungen sin. Rundt øynene har den pigger, hvilket er grunnen til at de også kalles «eyelash gecko». Disse piggene fortsetter som en rad nedover bak hodet, mellom skuldrene og følger ryggraden et godt stykke nedover. Piggene er helt myke, og stikker ikke.

De kan skifte fargeintensiteten av ulike årsaker, ofte i respons til miljøet rundt seg som luftfuktighet og temperatur. Generelt sett så vil de vise sin sterkeste farge om natten i høyere temperaturer (27-29 grader)

Det er lett å skille mellom voksne hanner og voksne hunner, da hanner får en tydelig stor klump under halroten hvor hemipenisene er, samt tydelige analporer som sitter på en rad mellom bakbeina på undersiden.

Kranset gekko er bygd for et liv å klatre på små greiner og blader, og har også en hale de kan gripe med.

Føttene til kranset gekko er fascinerende – tærne er dobbelt leddet, slik at de kan krølle tuppen av tærne oppover og innover før de løfter resten av foten. Under tærne har gekkoen tusenvis av bittesmå hår (kalt setae) som hjelper dem å klatre på glatte overflater. Dette er grunnen til at disse gekkoene lett kan klatre på en glassoverflate!

De aller fleste gekkoer har evnen til å vokse ut halen sin igjen dersom den blir mistet, men kranset gekko er en av de artene som ikke vil vokse halen sin ut igjen. Det er hittil ikke funnet et eneste voksent individ i naturen med halen intakt, og det er mye diskutert om gekkoen egentlig trenger halen sin som voksne.

Størrelse

De blir ca 20 cm lange fra snute til hale, og ca 11cm fra snute til halerot. Ingen betydelig lengdeforskjell mellom hann og hunn.
Voksne individer kan være fra 40-45 gram (med hale), og enkelte går opp til rundt 50-70 gram også. Hunner har en tendens til å spise mer og blir lettere overvektige enn hanner.

 

Alder

Siden kranset gekko er relativt ny i reptilhobbyen (til sammenlikning av andre populære arter), så er det enda ikke godt nok dokumentert hvor gamle de generelt blir. Men det regnes med de blir ca 20 år gamle i fangenskap. I naturen finnes det ikke nok dokumentert fakta på levealder, men forskerne tipper på rundt 15-20 år.

 

Om dyret i naturen

Habitat

Øst for Australia finner man øygruppen Ny-Kaledonia. Kranset gekko finnes kun på den sørlige delen av denne øya.
Denne øygruppen har et fascinerende variabelt, tropisk landskap; 40 meter over havet er mesteparten av bakken dekket av stein, med kun små flekker med jord hvor planter og trær rotfester seg. Av tresorter vokser det mest furu i disse områdene. Under 40 meter over havet blir trærne knapt 4-6 meter høye, og det meste av floraen er lave busker og små planter av ymse slag. Fiken og banyantrær florerer her, som gir små dyr som kranset gekko både mat og masse hengende røtter å klatre og gjemme seg i.

Temperaturen kan variere mellom 11-27,8 grader, men ligger stort sett stabilt mellom 22-24 grader. Nedbør ligger på rundt 400 cm i året.

 

 

Naturlig atferd i naturen

Om dagen vil kranset gekko ligge nærme bakkenivået, sovende blant tykk vegetasjon hvor det er kjøligere og mindre sol. Om natten er de svært aktive, og vil bruke tiden til å lete etter mat eller potensielle maker, sjeldent gå høyere enn 3-4 meter over bakkenivået.

De er sjeldent helt nede på bakkenivå, bortsett fra enkelte tilfeller hvor de velger å legge egg imellom dødt løv på skogbunnen. De vil også legge eggene sin i hule trestammer.

Hanner vil slåss relativt voldelig for hunner og territorier.

I naturen, finner man helst kranset gekko på de lave buskene og trerøttene, fra 1-4 meter over bakken. Tyngre og større gekkoarter som er konkurranse og potensielt fiender for kranset gekkoen foretrekker stort sett å holde seg til tykkere trær og greiner minst 5 meter over bakken, og derfor treffer kranset gekkoen relativt sjeldent på arter som M. chahoua og R. leachianus. Sistnevnte gekko er så stor at den nøler ikke med å spise en kranset gekko hvis den fikk sjansen.
Det er derfor trodd at en av de store grunnene til at ingen voksne kranset gekkoer har haler er fordi når R. leachianus skal ned på bakkenivå for å legge eggene sine at de samtidig også benytter anledningen til å jakte på kranset gekkoer.

 

Kosthold

De er altetende, og spiser frukt, nektar og insekter.

 

Som hobbydyr

Tidlig historie

De ble opprinnelig oppdaget i 1866 på en liten stillehavsøygruppe kalt Ny-Kaledonia som ligger nordøst for Australias østkyst, og etter det ble de ikke observert i naturen på over 100 år og antatt utryddet. I 1994 oppdaget Robert Seipp og Phillippe de Vosjoli noen eksemplarer på øya Île des Pins som de samlet inn og tok med seg tilbake til den vestlige verden. I 1998 ble kranset gekko også bekreftet funnet på den sørlige delen av Grande Terre.

Popularitet

Det ble tidlig oppdaget etter innsamlingen av noen få individer fra naturen at disse stortrivdes i terrarier og avlet lett. Det gikk ikke veldig lang tid før kranset gekko ble en av de mest populære og avlede reptiler i fangenskap. Bare i USA alene så avles det per i dag mange tusen individer hvert år, og i Sverige finnes det mange oppdrettere som sørger for at det er nesten konstant tilgang på unge individer hvert år.

 

Fargemutasjoner

Kranset gekko anses for å være polykromatisk, hvilket betyr at arten har naturlig mange forskjellige farge-og mønstervarianter. De mest vanlige er Patternless, Bi-color, Flame, Harlequin, Dalmation, Tiger, creamcicle og Pinstripe, men det finnes mange flere.

«Morphs» på kranset gekko er avansert og vanskelig å helt forstå, og fungerer ikke på samme måte på kranset gekko som det f.eks gjør med kongepyton. Det kan egentlig best sammenliknes med hunderaseavl. Dersom du blander en labrador og en puddel så forventer du ikke at kullet kommer til å bli 25% labrador, eller puddelvalper som er 50% het labrador. Du får et kull med trekk fra begge foreldrene, og valpene kan være svært forskjellige fra hverandre. Kranset gekko fungerer på samme måte. Derfor bør begge foreldre være Pinstripe dersom du ønsker å få et kull med sjanse for pinstripe.

Les mer om fargemutasjoner her.

Stell og hold

Terrarieoppsett

Når det gjelder terrariestørrelse, så er høyde viktigere enn bredde og lengde siden dette er en art som liker å klatre, men dette er samtidig veldig aktive gekkoer som fortjener god plass til å utfolde seg på. Minstemål for 1 individ er derfor 45x45x60cm, selv om vi anbefaler å ha et større terrarium dersom du har mulighet til det.

Generelt sett vil ikke en kranset gekko nødvendigvis bruke en vannskål, men siden unntak har skjedd så anbefaler vi å ha en tilgjengelig i terrariet. Ellers vil gekkoen få i seg vann ved å slikke på blader, glasset og andre overflater etter det har blitt sprayet i terrariet.

Innredning er viktig for at gekkoen din skal føle seg trygg, så korkbarkrør og diverse greiner, samt planter er viktig å innrede godt med.

Du kan velge mellom falske eller levende planter. Dersom du velger falske, er det viktig å passe på at du kjøper planter som er egnet som reptilinventar som ikke inneholder giftige stoffer eller skarpe kanter. Dersom du ønsker levende planter, er det viktig å velge planter som ikke er giftige eller farlige på noe vis. Noen planter som er trygge for gekkoen din er bajonettplante, Zamioculcas zamiifolia, bjørkefiken og gullranke. Det finnes også en hel rekke forskjellige tillandsiaer og bromeliader som også fungerer ypperlig.

To eksempler på oppsett for 1-2 individer.

 

Substrat

Noe kontroversielt tema innenfor gekkohold er substrat. Det er alltid en risk ved å ha visse typer substrat, særlig substrat som sand, mose, kokosfiber, jord, torv og liknende. Gekkoer kan bli veldig entusiastiske under foring, og har lett for å bomme på maten og risikerer å heller få en munn full av substrat som kan i verste fall lede til kvelning eller forstoppelse, eller andre komplikasjoner.

Tryggere alternativer er tørkepapir, eller unngå substrat i det hele tatt. Det vil ikke gi terrariet det flotte vivarieutseende, men det gjør det 100% trygt for gekkoen din.

Nå som det er sagt, så er det dermed ikke sagt at det vil være livsfarlig for gekkoen din dersom du velger løst, naturlig substrat. For å forhindre at gekkoen får munnen full av jord så kan du heller håndfore med pinsett, eller ha en skål du gir melorm og sirisser på.

Substrat som torv, mose og kokosfiber hjelper dessuten godt på å holde luftfuktigheten oppe.

 

Lys/Varme

Kranset gekko er en av de få reptilene som egentlig ikke krever noe fancy temperatur eller lysoppsett. Normal romtemperatur på rundt 21-23 grader er perfekt for dem, og de tåler temperaturer helt nede i 18 grader, og helt opp til 26 grader.

NHF anbefaler å tilby kranset gekko noen timer med UVB lys daglig.

 

Luftfuktighet

De trenger moderat luftfuktighet som lett kan løses med å spraye terrariet daglig. La terrariet gjerne tørke litt ut i mellomtiden. Kranset gekko drikker også helst fra blader og inventar i terrariet, så en daglig dusj er viktig for å være sikker på at gekkoen har tilgang til vann.

For at luftfuktigheten skal holde seg lengre så hjelper det også å ha levende planter i terrariet.

 

Foring

Først og fremst, for å ta liv av en seiglivet myte:

Babymat er ikke OK å gi! Det har tidligere vært antatt at babymat med frukt er mer enn god nok basisfor for fruktspisende gekkoer– dette er ikke tilfellet, da babymat ikke inneholder de mineraler og vitaminer som er essensielt for at gekkoen skal holde seg sunn og frisk. Gekkoer som mates med babymat ser man mye oftere mangelsykdommer hos, naturlig nok, enn de som får riktig mat.

Det finnes også en typisk billegelè som ser ut til å bli populær å gi til kranset gekkoer av uerfarne eiere – disse gelène er omtrent kun sukker og gelatin, og ikke et fullverdig, næringsrikt alternativ til din gekko!

Så, hva skal man gi?

1)  Pangea Crested Gecko Diet anses for å være det absolutt beste fôret å gi.  Dette er et fullverdig pulverfor kalt Crested Gecko Diet (CGD) spesialdesignet for kranset gekkoer som blandes ut i vann. Disse kommer i forskjellige smaker, og fungerer utmerket som basismat. Når dette pulveret blandes i vann blir det til en grøt, og dette kan gies ferskt hver andre til tredje dag.

2) Repashy Superfoods er mye likt Pangea sin versjon, og havner på “nest-beste” i rangeringen. Tilberedningsmåten gjøres på samme måte som Pangea.

Les mer om foring med Crested Gecko Diet her. (Kommer snart)

2)  Levende insekter, som sirisser eller dubia kakkerlakker. Kranset gekkoer under 10 måneder kan godt fôres mest på insekter som små sirisser og dubia kakkerlakker, og etter hvert som de nærmer seg voksenstørrelse gå mer over til CGD. For at ungene skal vende seg til å spise CGD også, så er det lurt å gi de tilgang til en skål med dette minst 1-2 ganger i uken også.

Noen voksne gekkoer vil ikke spise mye insekter i det hele tatt, og det er helt naturlig.

3) Hjemmelaget fruktmos. En gang i blant er det OK å gi gekkoene litt annen type mat, som f.eks most banan, mango, jordbær eller annen frukt. Dette skal ikke bli gitt som basismat, men er greit som en snacks i ny og ne.

 

 

 

En kranset gekko som virkelig digger Crested Gecko Diet!

Kan flere holde sammen?

Kranset gekkoer går stort sett fint sammen i grupper med en eller fler hunner, og 1 hann. 2 hanner vil slåss og kan ikke gå sammen.

Det vil alltid være en risiko ved å ha flere dyr i samme terrarium, da selv hunner kan finne ut at de ikke tolererer hverandre. Slike skader kan være ganske alvorlige, så derfor er det alltid tryggest å ha èn gekko per terrarium.

Når du introduserer en ny gekko til en ny gruppe som går sammen, så kan det være lurt å gjøre litt om på innredningen i terrariet først. Det som skjer da er at når gekkoene settes sammen, så er alle på «nytt» område, og sjansen for konflikter over territorium minsker.

 

Vanlige sykdommer

Metabolic Bone Disease
Også kjent som “MBD”, og “benskjørhet”, dette er en mangelsykdom som gjør at kroppen begynner å trekke kalsium ut av skjelettet fordi kroppen får ikke næringen fra andre steder. Hos kranset gekko er dette vanlig å se hos gekkoer som ikke har fått god nok kvalitet av fruktgrøten sin. Det finnes flere merker der ute, og enn så lenge såvidt NHF vet er det kun Repashy og Pangea som tilbyr et godt nok fullfôr til kranset gekko. Aldri, aldri mat gekkoen på babymat, da babymat har langt ifra tilstrekkelig vitaminer og kalsium som gekkoen trenger.

MBD er potensielt fatalt, og meget smertefullt for gekkoen, avhengig av hvor lenge den har hatt mangelsykdommen. Første tegn til MBD er at halen har blitt krokete (den skal være relativt rett), og at kjeven begynner å bølge seg (den skal også være rett) samtidig som den gir underbitt. Dette må behandles hos veterinær.

 

Floppy Tail Syndrome
Floppy Tail Syndrome kan skje dersom gekkoen hviler for mye på rette overflater hvor hodet peker nedover. Halen vil begynne å «falle over» ned mot hodet. Dette er ikke farlig, så lenge skaden ikke er ekstrem.

For å unngå Floppy tail syndrome så anbefaler vi å gi gekkoen tilstrekkelig med hvileplasser i form av planter med tykke blader og greiner, samt dekorere godt nok med korkbarkrør og/eller lianer som går i “alle retninger” i terrariet, både vannrett og loddrett.

Overvekt
Ikke det at overvekt er en sykdom, men det kan føre til en rekke forskjellige helseplager, sykdommer og problemer med fertilitet. Alle reptiler kan bli overvektige, men når det gjelder gekkoer er dette noe som man ofte ser hos kranset gekkoer, særlig hunnene. Overvekt på en kranset gekko ser man best langs magen – dersom magen har fått “fettruller” langs hele kanten så er det på tide å minske mattinntaket. Dessverre har overvektige gekkoer fått et “søtt” stempel på seg i reptilmiljøet, men overvektige dyr bør ingen applaudere pga alle helseplagene som følger med og man bør forsøke å unngå det så godt det er mulig.

Mistenker du overvekt så er det lurt å minske matinntaket.

 

Oppdrett

Avle kranset gekko er en relativt lett affære og gekkoene gjør egentlig mesteparten av jobben selv på egenhånd uten at du trenger å tilrettelegge så voldsomt. Derfor, ønsker du ikke å drive oppdrett, så bør du heller ikke ha en hann og hunn gående sammen. Generelt sett vil kranset gekko avle året rundt, men har en tendens til å være mer produktive i de varmere månedene.

Hunner kan brukes i avl så snart de er over 35 gram ( 40 gram med hale), og rundt 1,5 år gamle. Hanner kan veie litt mindre enn det, men stort sett viser de ikke interesse for parring før de nærmer seg 2 års alderen.

Under parringen vil hannen bite seg fast i siden på hunnen. Dette vil stort sett ikke skade henne.

Graviditetstegn og preperasjoner

Det er ikke alltid like lett å se om hunner er gravide, men som regelt hvis en hunn ser ut til å ha lagt på seg mye uten at du har foret noe ekstra så er dette gjerne et tegn på at egg er på gang.

De vil legge en serie med 2 egg per gang med 30-40 dagers mellomrom over noen måneders periode. Mistenker du at hunnen er gravid, så sørg for å gi henne et sted å legge eggene. Dette kan lett løses med en plastikkboks du kutter hull i toppen av lokket, fyller med mose og fukter godt.

Egg/Inkubering

Finner du egg, så er det viktig å ikke snu på eggene. De må ligge nøyaktig slik du fant dem, med riktig side vendt opp.

Eggene kan klekkes i en inkubator på 22-25 grader. Velger du å klekke på de varmere temperaturene så kan det ta rundt 60-70 dager til eggene klekkes, og dersom du velger de kaldere temperaturene så kan det ta opptil 120 dager.

Stell av små

Ungene skal klare å komme seg ut av egget på egenhånd, og de er utrustet med en eggtann for å gjøre jobben lettere. De vil være lynkjappe fra første sekund de er ute av eget, så vær obs på det. Enkelte unger velger å bli i egget i noen timer selv etter de har åpnet egget sitt, og det er helt i orden. Ikke forsøk å dra de ut med mindre du mistenker sterkt at noe er galt.

To kullsøsken.

Nyklekte unger bør man unngå å bruke løst substrat til. De vil skifte ham iløpet av sitt første levedøgn, så derfor er det viktig å sørge for at luftfuktigheten er korrekt. Mange velger å la ungene være i klekkeren opptil 24 timer etter de er klekket for å være sikker på at hamskiftet går greit.

Ungene kan plasseres i små petbokser med tørkepapir til underlag og noe å gjemme seg i. Tilby gjerne Crested Gecko Diet (CGD) annenhver dag, men ikke vær overrasket dersom du ikke ser de spiser noe – de spiser veldig lite per gang, antageligvis så lite at det vil ikke være synlig i skålen. Noen dager etter klekking kan du også begynne å tilby levende små sirisser og små dubia kakkerlakker. Når gekkoene er små ser de ut til å virkelig trigge på levende insekter fremfor CGD. Ta ut levende sirisser dersom gekkoene ikke viser noen interesse i dem.

Ellers skal de ha samme luftfuktighet og temperaturer som de voksne har.

Noen individer vil vokse en del saktere enn andre.

Tenk over dette før kjøp

Hva skal man se etter

For å være litt mer trygg på at dyret du tar med hjem er friskt er det visse tegn du kan se etter før du tar med gekkoen hjem.

1) Om gekkoen er tynn eller tjukk. Gjør deg kjent med hvordan en normal kroppsform på en kranset gekko skal være. De skal ha en litt «rund» og fyldig mage, og god muskulatur på beina. Hoftebein skal ikke stikke åpenbart ut, og hodet skal være i proposjoner med resten av kroppen. Dersom hodet ser veldig bredt ut i forhold til bredden på kroppen så kan dette være et tegn på at dyret er undervektig.

2) Se hvordan dyret beveger seg. Har den raske, frie bevegelser? Hopper den? Er den aktiv når den blir håndtert? En syk gekko vil bevege seg lite, og se ut til å respondere lite på håndtering.

3) Ser gekkoen frisk ut? Har den noe gammelt hamskift på seg? Har den noen skader?

4) Alder på dyret. En kranset gekko bør ikke være yngre enn 2 måneder og veie mindre enn 4 gram før salg.

OBS: Det at individer mangler hale er ikke (alene) en indikasjon på at dyret er sykt. Mange voksne individer mangler hale uten at det har noe å si på helsa og er helt normalt.

 

Hva som kan være viktig å spørre selger/oppdretter om før kjøp

Det er lurt å høre med selger om hva de har fôret dyrene sine på, ettersom feilfôring kan være noe man bør være obs på, og det er generelt kjekt å vite hva slags fôr gekkoen er vandt med fra før av.

Er kranset gekko noe for deg?

Kranset gekko ser ut til å vinne over mange hjerter i gekkomiljøet. De er artige krabater med et nydelig utseendet, de kan håndteres litt (obs, noen kan være svært så flyktige og vanskelige å håndtere), og for de som syns det å mate med insekter er noe herk så passer denne gekkoen her fint for dem. De er nattaktive, så ikke forvent noe særlig aktivitet om dagen – men allikevel så vil de ofte finne seg et sted i terrariet de er godt synlige når de sover om dagen. De er sjeldent aggressive og biter, og har en fløyelsmyk hud som er behagelig å kjenne på.

Man kan dekorere terrariene i flott tropisk stil, og siden de krever vanlig romtemperatur er de relativt lettholdte sånn sett. Bor man i et hus som blir kaldere enn 20 grader om vinteren og varmere enn 30 grader om sommeren så vil det forøvrig by på utfordringer man må forsøke å løse.

Positiv:

  • Trenger ikke ekstra varme, optimale temperaturer er 23-26 grader.
  • Lettstelt.
  • Hardfør.
  • Mesteparten av dietten består av spesialisert fruktpulver, og litt levende insekter.

 

Utfordringer:

  • Avler lett og produserer ofte egg. Har du ikke seriøse planer om avl så ha kun en gekko per terrarium.
  • Sitter ofte gjemt på dagen, og er stort sett ikke veldig synlig i terrariet.
  • 1-2 ganger i uken bør de få tilgang til levende insekter.
  • Spretten – ikke alltid like lett å håndtere.
  • Kan slippe halen, og den vokser ikke ut igjen.

 

Anbefalt litteratur om arten

Crested geckos – Philippe de Vosjoli

Rhacodactylus: The Complete Guide to their Selection and Care – Philippe De Vosjoli, Allen Repashy, Frank Fast

JB’s Cresties

Scaredy Cat Geckos LLS – hvis du vil titte på mye flotte kranset gekko morpher.

 

Skrevet av Camilla Bjerke

Print Friendly, PDF & Email