Vitenskapelig navn: Lampropeltis getula
Norsk navn: Kongesnok
Engelsk navn: Common kingsnake, eastern kingsnake
Opprinnelse: USA
Habitat: Skog, semi-ørken, ørken
Levealder: 15-25 år
Størrelse: 90-160 cm, 350 – 700 gram
Kosthold: Små pattedyr, firfisler, fugl, slanger, skilpaddeegg
Siden kongesnok er en gruppering av flere arter, så vil dette faktaarket vil gjelde kongesnok generelt, da artene er relativt like når det kommer til stell og hold. Vi anbefaler å gjøre nøye søk på den arten du skal holde, da små variasjoner kan forekomme i forhold til størrelse, luftfuktighets- og temperaturkrav.
Generelt
Kongesnoken (L. getula) er en gruppe snoker fra Nord-Amerika som består av flere ulike arter. I Norge er disse 8 lovlige:
- L. getula
- L. floridana
- L. meansi
- L. nigra
- L. holbrooki
- L. splendida
- L. californiae
- L. nigrita
Klassifiseringen av kongesnoken er stadig under ombygging da de lærde strides, så det kan du lese mer om her.
Kongesnoken er en svært hardfør og tøff slange som kommer fra en rekke forskjellige habitater, alt fra tropisk, til skog til ørken. De er relativt lettstelt, lette å få håndtamme, og ser ut til å trives svært godt i fangenskap.
Kongesnoken er som mange andre snoker en langstrakt og slank slange, uten en definert hodeform. Den har store skjellplater på toppen av hodet og langs munnviken, mens den har små og glatte skjell på resten av kroppen. Kongesnokens pupiller er runde. Det er stort sett veldig liten størrelsesforskjell på hann og hunn, og de ser ellers svært like ut. Den sikreste måten å kjønnsbestemme er enten å poppe de som små, eller ved hjelp av palperingsnåler, også kalt probing. Begge disse teknikkene bør kun utføres og læres bort av erfarne.
Utenom det er det ikke mye å si generelt om kongesnokens utseende da det er så enormt stor variasjon i farger og mønster. De finnes naturlig i alt fra helt sort, sort- og hvitstripete på tvers, sort- og hvitstripede på langs, brune uten mønster, spraglete gul/sort, og mange andre varianter.
Naturlig atferd i naturen
Kongesnoken er kjent for å være aktive både om dagen og om natten, og i motsetning til mange andre slanger som heller velger å ligge å vente på at maten kommer til dem, så vil kongesnoken aktivt søke og forfølge sitt bytte ved hjelp av lukt.
De er kannibalistiske, hvilket betyr at de spiser slanger. Kongesnoken er immun mot slangegift, så derfor står også giftslanger på menyen. Heldigvis i fangenskap så tilpasser de seg helt fint et enklere kosthold på mus og rotter.
Selv om de er utelukkende bakkelevende, så er de også utmerkede klatrere, og dyktige svømmere, og vil ofte befinne seg i områder i nærheten av vann. Om vinteren vil de gå i dvale, og kommer frem igjen tidlig på våren.
Stell og hold
Hva trenger jeg?
Terrarium, minimum 100 cm 50 cm 50 cm for et individ på 200 gram og større
NB: Dersom man går for rack, så vil anbefalt størrelse variere. Les mer om racks her.
Varmematte og/eller varmepanel, for varmeskilder.
Armatur med lysstoffrør, eventuelt LED-lys.
Termostat.
Termometer, digital.
Hygrometer, digital.
Substrat.
Innredning i form av stein, tørt løv, røtter og planter.
Vannskål
Gjemmesteder
Fukthule
Terrarieoppsett
Til et fullvoksent individ bør terrariet være minimum 100 cm langt, og ha OK bredde og høyde. Bakkeareal er viktigst, selv om god høyde på terrariet vil gi gode muligheter for å sette inn større planter og større røtter som slangen kan klatre på. Juvenile og sub-adulte snoker kan gå i mindre terrarier.
Kongesnoken er en av de letteste slangeartene å få til å trives i et terrarium. De er nysgjerrige, og liker å utforske, så derfor bør terrariet også reflektere mye muligheter for nettopp dette. Et kongesnok-terrarie bør være så “rotete” som mulig, med masse ting å klatre på, gjemme seg under, forskjellige teksturer (stein, sand, løv, grus, planter). Det finnes faktisk ganske mye egnet terrarierinteriør i gnageravdelingen i dyrebutikken også, de fleste huler og bruer av treverk, for eksempel.
Les mer her om hvorfor slanger bør holdes alene.
Substrat
En rekke forskjellige substrat fungerer godt til kongesnoken. Det eneste man bør holde seg unna er gjødslet jord og generelt produkter laget av bartre. Furu og gran er giftig for slanger. Sand, grus og Aspen Snake bedding holder dårlig på fuktighet og kan gi problemer for slangen.
Produkter som aspen snake bedding, forest floor mulch, kokos husk og plantation soil er alle gode valg til en kongesnok. De kan være veldig aktive gravere, så vær obs på det.
Lys/Varme/UV
Riktig temperatur og en god temperaturgradient er kjempeviktig for reptiler. Temperatur bør være maks 21 grader på kald side, og opp mot 32 grader på varm side. For kaldt eller for varmt vil stresse dyret ditt og utsette det for sykdom.
Lyssyklusen i terrariet bør være på 12 timer på, 12 timer av.
UVB-lys er ikke livsnødvendig for dem, men dersom du har mulighet er det absolutt å anbefale å sette opp UVB lys også. Isåfall skal ikke styrken være av den kraftige sorten.
Du kan bruke keramisk varmepære, varmematte eller varmepanel for varme, vanlig LED lys for generell lys i terrariet og UVB-rør for UVB lys.
Varmen kan skrues av, eller dempes betraktelig om natten, litt avhengig av hvor kaldt det blir i rommet terrariet står i. Temperaturen i terrariet bør ikke gå under 21 grader om natten.
Luftfuktighet
Luftfuktighet på mellom 40-60% bør holde for en kongesnok. Generelt sett er de ikke voldsomt kravstore på fuktigheten, og så lenge de har hele, fine hamskift så er det sjeldent noe problem.
Fôring
Kongesnok trives fint på et kosthold med døde mus. Rotter kan også gies, man vær obs på at kongesnoker blir fort overvektige dersom de fôres ofte på rotter.
Fôring bør alltid skje i terrariet slangen bor i. Les om hvorfor her.
Her er et fôringsskjema som er ment som en ca idè til hva du kan forvente deg. Individuelle forskjeller kan variere, så pass på at du fôrer din slange det den trenger.
Størrelse på slange: | Størrelse på mat: | Hvor ofte: |
Under 15 gram | 2-4 gram pinkie | Hver 5. dag |
15-25 gram | 2-4 gram pinkie x 2 | Hver 7. dag |
25-30 gram | 5-6 gram gram | Hver 7-10 dag |
30 – 50 gram | 7-8 gram | Hver 7-10 dag |
50 – 100 gram | 7-12 gram | Hver 7 – 10 dag |
100 – 500 gram | 12-18 gram | Hver 10-14 dag |
500 – 800 gram | 19 – 25 gram | Hver 14-21 dag |
Er kongesnok noe for deg?
Hvis man ønsker en slange som er mer aktiv i terrariet enn den gjennomsnittelig slange, så kan kongesnok være et godt alternativ. De har svært god matrespons, hvilket i de fleste tilfeller eliminerer bekymringen for at slangen ikke vil spise. De har også mye høyere immunterskel mot luftveisinfeksjoner og munnråte, og stell og hold av arten er generelt sett veldig enkelt, hvilket gjør de svært hardføre. På grunn av dette, så egner de seg svært godt til nybegynnere, som til de mer erfarne reptilholdere.
Fordeler og utfordringer ved hold av arten
Positiv:
- God foringsrespons.
- Tåler håndtering greit.
- Stort sett rolig og vennlig gemytt.
- Relativt aktive slanger.
- Robust og hardfør.
Utfordringer:
- Kannibalistisk, kun èn per terrarium.
- En mester på å finne svakheter i terrariet. Du må trippelsjekke at terrariet er rømningssikkert.